Начало / Автори / Паулу Коелю се завръща с магична история за лъка и живота

Паулу Коелю се завръща с магична история за лъка и живота

Новата му книга излиза днес

Paulo

„Стрелецът“ предлага сюжет от онези, с които бразилският писател натрупа световната си популярност. Вече на 76, авторът насочи светлините на прожекторите към себе си преди точно 25 години – тогава излиза „Алхимикът“. И новата книга всъщност носи подобно лаконично заглавие, но вълшебствата започват още с първата страница.

Историята, която разказва писателят, е за Тецуянай-добрият японски стрелец с лък, който живее спокойно като дърводелец. Докато не бива предизвикан от чужденец… и така започва поредната изпълнена със символика и послания притча за живота на Паулу Коелю.

Думите, с които може да се характеризира „Стрелецът“, са изпълнени с мъдрост и желание за промяна – това е книга за постоянството, целеустремеността, съвършенството… Чрез лъка писателят изгражда една прекрасна метафора на целия ни живот, на непрестанното ни желание да вървим напред. Ето един цитат от новата книга, която всъщност е в превод на Вера Киркова-Жекова: „Продължи по пътя на лъка, защото това е път за цял живот. Но запомни, че един съвършено точен изстрел не означава изстрел с мир в душата.

„Стрелецът“ е още по-красива в българското си издание и заради илюстрациите на Лиляна Дворянова. Книгата се появи в родината на писателя – Бразилия, през лятото, а ето че у нас е в най-подходящия момент – преди Коледа. И представлява изящна възможност вместо в суетата на празника да потърсим по-дълбок смисъл в този театър на сенките, какъвто е животът.

Сам Коелю описва в своя блог, че пише „Стрелецът“ на базата на своя опит с лъковете. „Мигът на невероятно напрежение, преди да отпуснеш ръката – казва емоционално той, – тази свързаност с лъка. Дали ще улучите, или не, е относително. Важното е да се превърнете в лъка, стрелата и целта.”

169324815064ecea96b14d2_1693248150_3x2_md

Бразилският писател е продал над 50 млн. копия от книгите си – преведени са на близо 60 езика. Сред големите му хитове са също „Изневяра“, „Единайсет минути“, „Захир“

Информация, снимки и илюстрации: изд. „Обсидиан“, oglobo.globo.com, „Уикипедия“

Прочетете още

fiona-murray-A-QDFMzD1uE-unsplash

10 вечно актуални книги

Заглавия, които са задължителни за всяка домашна библиотека Книгите остаряват красиво – особено хубавите. Има …