Начало / Автори / Пет неочаквани факта за Паулу Коелю

Пет неочаквани факта за Паулу Коелю

Бразилецът до днес е четен от милиони

2007-13-Paul-Macleod

И на 76 прочулият се с „Алхимикът“ автор остава любим за мнозина – макар че на пръв поглед зенитът на славата му сякаш попремина. Майка му е запалена католичка, а баща му – рационален човек, затова и двамата родители се възпротивяват на увлечението на детето си по стихове и книги. Паулу пък, за да демонстрира несъгласието си, приема бунта за свое верую. Става хипи, като бързо разбира, че талантът му е добре дошъл – и изкарва прилични пари от текстове на песни за свободолюбивата общност в началото на 70-те.

Това, с което обаче ще впечатли света, се появява едва към залеза на 80-те, когато Коелю вече е на зрялата възраст от 40 години. През 1986-а извървява Пътя на Сантяго и 800-те километра по прашните друмища сякаш насочва таланта му в правилна посока. Ражда се първата му книга – „Дневникът на един маг“, а след година се появява и „Алхимикът“. Светът на литературата се сдобива с ново явление, за което се говори с възхищение или пък пренебрежение, с усмивка или с физиономия…

Паулу Коелю е най-продаваният бразилски писател – дълги години е най-продаваният чужд автор и у нас. Нека се върнем назад в десетилетията, за да разберем още пет факта за него

paulu

ПЕТ ФАКТА за ПАУЛУ КОЕЛЮ
  1. Бъдещият писател лежи три пъти в психиатрия – от една страна, родителите му искат да го излекуват от щенията му да пише книги; от друга, тогавашната военна диктатура в Бразилия считала изкуството за забранена форма на протест. Така или иначе, дори електрошоковата терапия не успяла да го излекува от намеренията му да се посвети на литературата.
  2. Коелю издавал и ъндърграунд списание, в което публикувал антиправителствени пиеси и стихотворения. Заради това бил многократно арестуван от военния режим в страната си. Така и не го принудили обаче да се откаже.
  3. Текстовете за песни на Паулу Коелю са сравнявани с тези на Джим Морисън. Пише ги за бразилската рок звезда Раул Сейшас. Голямата популярност на певеца в онези години прави и текстописеца богат и известен – както се казва, „за една нощ“.
  4. Животът му се променя от една среща в Нидерландия.  В началото на 80-те той се запознава с духовен учител, когого нарича Джей. Става и член на католически орден, известен като RAM и претендиращ, че съществува от края на 15. век. Там Коелю учи езика на предзнаменованията и знаците. Много скоро започва да пише книги, които до една са бестселъри.
  5. Преведен е на близо 70 езика – тиражите на неговите романи са почти 90 млн. Въпреки това е мишена на много критики, които изтъкват, че стилът му е комерсиален и ориентиран към пазара, а популярността – плод на моментни обстоятелства.
Фактите събра Краси Проданов
Снимки от „Уикипедия“

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …