Начало / Любопитно / Облогът на книжарите – кой ще спечели награда „Хеликон“ през 2016-а

Облогът на книжарите – кой ще спечели награда „Хеликон“ през 2016-а

Броени дни остават до мига, когато Орлето на „Хеликон“ ще кацне в ръцете на 15-ия носител на мечтаната статуетка. Каква междувременно е атмосферата в книжарниците, вълнуват ли се тези, които не журират, а продават състезаващите се заглавия. Любопитни да разберем, поканихме трима старши книжари – от София, Русе и Бургас, за да сверим нагласата и очакванията им за бъдещия литературен лауреат.

Как реагират читателите на българска литература на книгите, номинирани и наградени с „Хеликон“? Променя ли се отношението и доверието в тях с годините?

%d0%b7%d0%b0-%d0%bb%d1%8e%d1%81%d0%b8Eлена Алексиева, „Хеликон Бургас“: Повечето читатели и почитатели на съвременната българска литература все по-често съобразяват избора си с книгите, номинирани от журито. И това е добра тенденция, въпреки че читателският вкус и този на журито рядко съвпадат. Би било добре хората, призвани да определят наградата „Хеликон“, да намират винаги баланса между продаваемите, четивни, „леки“ книги и „високата“ литература.
Спомням си как читатели се впечатляваха и бурно одобриха избора за наградата „Хеликон“ на „Сестри Палавееви в бурята на историята” на Алек Попов, ”Кратка история на самолета” на Захари Карабашлиев и миналогодишния победител „432 херца” на Недялко Славов. Случва се да ни задават и въпроса: „Къде мога да намеря книгата, която спечели наградата „Хеликон“ за тази година?“ Този факт ми дава увереност, че вършим нещо, което е от полза за тях. Нашата награда вече е фактор.

10645036_10202941843922832_4381232114372166498_nЛюбина Йорданова, „Хеликон Русе“: Определено фактът, че една книга е носител на награда „Хеликон“ привлича! Често това е причината, която наклонява везните в полза на наградената книга, когато човек се чуди какво да избере сред безбрежното море от заглавия.
Дори и номинацията за наградата е важна за отбелязване!
И аз като книжар го правя, когато предлагам българска литература. Няма как 15 години след учредяването на наградата „Хеликон“ доверието в нея да не расте!
Ние, книжарите ставаме преки свидетели как интересът към удостоената книга се удвоява, утроява… пред очите ни! Съвсем пресен пример е „432 херца“ на Недялко Славов. Смятам, че завидното постоянство, с което тази награда се връчва вече толкова години, особено на фона на българската действителност, заслужава по-голямо медийно внимание и гласност!

%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d1%80%d0%b0-%d1%8f%d0%bd%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0Александра Янкова, „Хеликон Стамболийски, София“: Имам удоволствието да съм книжар в „Хеликон“ на „Стамболийски“17 в София. Черпя своите наблюдения от работата си там.

Наградата „Хеликон“ добива все по-голямо значение и има своята тежест сред почитателите на българската литература. Това, което ме радва и ми подсказва, че тя е фактор в българската култура, е как клиентите търсят книгите, които са я спечелили през годините, със съзнанието, че тези книги наистина са значими и си струва да бъдат прочетени.

Случвало се е да поискат в комплект и всички новономинирани, за да ги разгледат и купят. На голям интерес се радват и книгите, които спечелиха последните няколко години награда „Хеликон“: „Една и съща нощ“, „432 херца“.

Коя е твоята предпочитана книга от номинираните през 2016? А измежду
наградените досега? Би ли направила експресно ревю в няколко изречения,
за да убедиш и нас?

Елена Алексиева: Тази година съм раздвоена между „Аз още броя дните“ на Георги Бърдаров и „Камбаната“ на Недялко Славов. С удоволствие бих дала Орлето на „Хеликон“ и на двамата, но за съжаление победителят винаги е само един. Умът ми клони към „Камбаната”, сърцето влече към „Аз още броя дните”.
Георги Бърдаров е литературен дебютант, който още с първия си роман направи заявка за сериозно присъствие в българската литература. Прочетох книгата на един дъх, после се върнах пак, за да я обходя със ситни крачки. Този роман ме разтърси, всмука ме като в лятна вихрушка. Историите за любов, война и вечните Балкани винаги въздействат така, но тук имаме и добро писателско перо. Препоръчвам на моите клиенти и читатели с пълната увереност, че давам в ръцете им истинско книжно чудо!

Любина Йорданова: Трудно ми е да се съсредоточа върху избора само на една книга (мисля, че това е проблем на всеки книжар :)). А и не съм чела всички от номинираните. Ще посоча няколко заглавия – „Камбаната” на Недялко Славов, „Милост за приятелите” на Силвия Томова, „Скитникът и синовете“ на Александър Секулов.

„Една и съща нощ“ на Христо Карастоянов, която спечели награда „Хеликон“ през 2014 г., е от любимите ми наградени книги.
Това е роман за приятелството между анархиста Георги Шейтанов и поета Гео Милев. Написан е като дневник, който започва от края на 2012 г., а разказва за събития и хора отпреди 90 години. „Тогава“ и „сега“ се срещат. Читателят се телепортира в XX в., а героите от онези времена оживяват днес и стават част не само от паметта, но и от мислите и чувствата на съвременния човек. Защото написаното е пълнокръвно и автентично.
Много ме впечатли причината, заради която Христо Карастоянов се заема да напише книгата, а това е въпросът: „Абе, този човек, Гео Милев, с тая чудовищна рана и с това изкуствено око, всичко това боляло ли го е?“
И отговорът на този толкова простичък човешки въпрос е разтърсващата „Една и съща нощ“!

Александра Янкова: Предпочитаната от мен книга от номинираните през 2016 г. е „Камбаната“ на Недялко Славов, защото ми въздейства по изключителен начин. Първоначално ме стъписа експресивния и груб език на автора в първата част на книгата. Въпреки реакцията ми, останах с героите докрай. Във втората си част тя е много силна, въздействаща на сетивата и родовата памет на хората. „Камбаната“ третира наболели, съвременни проблеми, които мачкат и тревожат нашето общество сега. Не случайно е сравнявана с „Калуня-Каля“, макар, че според мен е по-голяма.

Препоръчвам я на всички българи. Тя е най-значимата книга от български автор, на която съм попадала през 2016 г. Изплаши ме, разплака ме, умили ме, пак ме разплака! Това е литература!

Обзалагат ли се вече книжарите за тазгодишния избор на журито, между кои заглавия е облогът? Някъде чух, че разгорещено спорят…

Елена Алексиева: В Бургас вече залагаме. Би трябвало да пазя тайна, но сърце книжарско не трае. Лагерите са два – славовисти и бърдаровисти.

Любина Йорданова: До облози не стигаме. По-скоро обсъждаме. Не само помежду си, но и с наши редовни клиенти, които са върли читатели и биха конкурирали достойно журито.
А най-често спряганите имена са „Камбаната“ на Недялко Славов и „Аз още броя дните“ на Георги Бърдаров.

Александра Янкова: Наградата „Хеликон“ буди голям интерес и сред книжарите, разбира се. Колегите, с които съм разговаряла относно тазгодишния носител, са единодушни, че отново ще я грабне Недялко Славов с „Камбаната“. По-силна, въздействаща и важна книга сред номинираните, по наше мнение, няма.

Желая успех на всички номинирани автори и книги!

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

nagr2

Двайсетгодишният „Хеликон“ кацна на рамото на Георги Тенев

Писателят получи наградата за „антиутопичното си визионерство“ Георги Тенев е новият лауреат на литературната награда …