Начало / Свят / Емили Бронте е имала синдром на Аспергер, твърди биограф

Емили Бронте е имала синдром на Аспергер, твърди биограф

Emily_Brontë_cropped (1)Авторката на една от най-обичаните английски класики „Брулени хълмове“ – Емили Бронте е имала синдром на Аспергер. Това твърди нова биография на сестра й Шарлот с автор Клер Хармън.

Новата книга, изследваща живота на авторката на „Джейн Еър“, се нарича: „Charlotte Brontë: A Life“. В нея Хармън включва и части за Емили, като изследва гения й, нежеланието й да излиза от дома си, неудобството й сред хората и внезапните пристъпи на гняв и раздразнение. Всички тези признаци са симптоми на синдром на Аспергър.

Един от най-популярните пристъпи на Емили е описан от първия биограф на Шарлот и колега Елизабет Гаскел. Авторката на „Север и юг“ пише в книга от 1857 г. за случай при който семейното куче „остава полусляпо“, след като Емили го ударила, защото измърсило пералното помещение. Харман обаче твърди, че този случай е и пример за силата на характера на писателката.

„Малко е объркващо. Шарлот и всички около семейството се страхували от Емили. Всички се съобразявали с нея, пазели я, внимавали да не я безпокоят“, казва Харман. Биографията отхвърля тезата, че всички книги на Бронте са писани от една от сестрите, както и тази, че братът на Емили Брануел е написал част от „Брулени хълмове“.

„Емили Бронте е била гениална. Това е създавало проблем за Шарлот, да е сестра на Емили. Хората са склонни към сантименталност. Те казват, че „Брулени хълмове“  им е любим романс, но в книгата има и много насилие. Не бих я нарекла романтична“, допълва Хармън. Тя готви отделна биография на Емили, която трябва да излезе след 2 години по повод 200 години от рождението й. „Charlotte Brontë: A Life“ е по повод същата годишнина от рождението на Шарлот.

Прочетете още

brontemod2

Модерни романи за сестрите Бронте превземат англоезичната литература

Вдигнете ръка, ако пазите специално място в сърцето си за сестрите Бронте. Нашите ръце са …

2 Коментари

 1. Емануел Григоров

  Коментарът ми със сигурност ще бъде изтрит, но все пак не Ви ли е срам да публикувате такива неаргументирани глупости!? Това е като историята, според която Луис Карол е бил педофил. Абсолютни глупости! Поинтересувайте се по-задълбочено от тези велики личности, преди да пускате клевети за тях.
  Синдром на Аспергер имат хора, които не искат, а дори и да искат не биха могли да си общуват пълноценно с хората. Емили е била учителка, пътувала е в чужбина, за да се изучи, като единствената й цел е била да отвори УЧИЛИЩЕ в дома си.
  А пък ако бяхте прочели „Брулени хълмове“, щяхте да се запитате как е възможно жена, която не е учила поне четири години в университет да има такъв педагогически нюх, който изобщо не би могъл да бъде притежаван или даже разбран от човек, който е болен от Аспергер.
  Аспергер е за гении на физиката и математиката като Нютон. А на Емили Бронте не й е липсвало желание и умение за общуване. Водила е изключително затворен живот, но такъв живот са водили доста хора, например сестрите й, без да са обвинявани, че са едва ли не нарочно ослепявали кучета, понеже са луди.

  • Елена Бойчинова

   Здравейте,
   разбирам Вашата позиция, но в материала съвсем надлежно и изрично е цитирана книга на автор, биограф, който разглежда живота на сестри Бронте. По никакъв начин в текста не се обвързваме с лично мнение, преценка и критика, камо ли съмнение по отношение на Емили Бронте и стойността и значението на написаното от нея. Между другото, в статията няколко пъти е подчертан именно геният на английската писателка.