Начало / България / Една голяма любов, която времето не обрули

Една голяма любов, която времето не обрули

227722_bУнизително би било за мен да се омъжа за Хийтклиф сега, затова той никога няма да узнае колко много го обичам, и то не защото е красив, Нели, а защото повече прилича на мен, отколкото аз самата. От каквото и да са направени душите ни, неговата и моята са еднакви, а тая на Линтън е толкова различна, колкото лунният лъч от мълнията или сланата от огъня.

В ръцете си държите една от най-противоречивите любовни истории в литературата − страстна, невъзможна, обсебваща. Действието на романа в превод на видния наш преводач и писател от близкото минало Асен Христофоров се разгръща в две провинциални имения, които сякаш са напълно откъснати от останалия свят, и разказва за две семейства, съдбовно свързани помежду си. В центъра на тази малка вселена, сред суровата красота на природата, се ражда любовта на Катрин и Хийтклиф, която белязва живота на всички около тях. И двамата герои са далеч от романтичната представа за влюбени, в характерите им липсват финес и благородство. Затова и любовта им в никакъв случай не е светла и нежна, а е обсебваща и силна до такава степен, че причинява страдания и болка.

227723_bБрулени хълмове“ , издадена от „Хеликон“ в два варианта, с мека и твърда корица, е история за две деца, израснали под един покрив, но с различен статус – тя дъщеря на благородник, а той хранениче в дома им. Двамата порастват, обичайки се до полуда, но Кати избира образования благородник Едгар Линтън.

Отмъщението, породено от този избор, ще ги преследва дори след смъртта. А читателите на тази класика, с която ни дарява отишлата си едва трийсетгодишна Емили Бронте, и до днес тайно си задават въпроса: какво ли е да бъдеш обичан така, както са се обичали Катрин и Хийтклиф?

 

Прочетете още

Emily_Brontë_cropped (1)

Емили Бронте е имала синдром на Аспергер, твърди биограф

Авторката на една от най-обичаните английски класики „Брулени хълмове“ – Емили Бронте е имала синдром …