Начало / Свят / В лондонския арест предлагат безплатно четиво

В лондонския арест предлагат безплатно четиво

1570В Лондон се грижат дори арестантите да четат. От скоро в полицейските управления се разполага библиотека за задържаните, пише в. „Гардиън“.

Идеята идва от поведението на един най-запалените читатели – 18-годишният Стив Уитмор. Той вече няколко пъти бе задържан в последните 8 месеца заради подозрения в нападение и притежание на наркотици. При един от поредните си престои в ареста той поискал от полицаите нещо за четене, докато чака в ареста. Оказало се, че в управлението обаче няма никакво подходящо четиво за младежа.

„Предложих му собствената си книга. Четях „Спасителят в ръжта“. После, като го пуснахме, му казах да я задържи. Изразът на лицето му беше удивителен. Поведението и отношението му спрямо мен коренно се промени. Каза, че никога преди не е притежавал книга. Това ме трогна“, признава униформен от участъка.

Днес управлението притежава цяла библиотека, които задържаните могат да четат в ареста, а след това – да вземат със себе си. Има класики като „Спасителят в ръжта“, „Да убиеш присмехулник“ и „Фермата на животните“, както и мемоари на Саймън Грей, тийн-романи, романтична проза от Софи Кинсела, трилъри на Фредерик Форсайт, и дори комикси. В библиотеката има и книги на чужди езици.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2811730_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (28 август – 3 септември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Времеубежище (трето издание) от Георги Господинов 2. Войната на верите от Людмила Филипова …