Начало / Автори / Най-малката Бронте пише за жената като за икона

Най-малката Бронте пише за жената като за икона

През 2020-а се навършиха 200 години от рождението ѝ

image

Публикува наравно със сестрите си, но книгите ѝ имат значително по-малко продажби. Въпреки това всеки написан от нея ред носи силен заряд. Най-малкото защото Ан Бронте избира за себе си много по-труден път. За разлика от Шарлот и Емили, които се налагат в масовото съзнание с романтичните си истории, най-малката Бронте пише реалистично, което е доста по-непопулярно за ония времена. Пример за това е „Агнес Грей” – докато широката публика приема с охота „Джейн Еър” на Шарлот и „Брулени хълмове” на Емили, романът на Ан определено среща затруднения да намери своята публика и е оценен много по-късно.

В същото време обаче Ан се отличава с резкия си и дори ироничен стил. Начинът, по който представя положението на жената през 19. век дори е смятан за шокиращ. Втората ѝ книга – „Тайнствената непозната”, е посветена на брака, като за мнозина това е и най-силната книга, която носи подписа на някоя от сестрите Бронте. Първо е оценен обаче отвъд океана, в САЩ, като едва след това и сънародниците на Ан виждат достойнствата му.

Основната идея, която прокарва писателката, е за силата на жената да се справи сама с живота – въпреки съпруга си и в полза на децата. Точно това разбиране поставило книгата и нейната авторка на ръба на скандала.

ann

Точно когато Ан Бронте имала възможност да направи решителна крачка към утвърждаване на таланта си, паднала жертва на коварната туберколоза. Писателката умира едва на 29 в Скарбъроу. И така всъщност последвала съдбата на сестра си Емили и брат си Патрик, както и още две от своите сестри.

Интригуваща е реакцията на Шарлот – най-голямата сестра забранява посмъртното публикуване на „Тайнствената непозната” и по този начин Ан за цяла литературна епоха остава в сянката на двете по-големи Бронте. Въпреки това и тя е неразделна част от златния фонд на британската литература в качеството си на смел и талантлив писател и поет. При това дръзнал да навлезе в територии, които без нейното перо още дълго време щяха да останат празни и неизследвани.

Пет дати
  • 17 януари 1820 г. Ан Бронте се ражда в Торнтън, Англия
  • 15 септември 1821 г. Едногодишното дете губи майка си Мария
  • 1847 г. Публикуван е първият роман на Ан Бронте „Агнес Грей”
  • 1848 г. Излиза книгата ѝ „Тайнствената непозната”
  • 28 май 1849 г. Умира в морския курорт Скарбъроу
За най-малката Бронте разказа Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

232528_b

Книги с аромат на май – „Вийет“ от Шарлот Бронте

Сюжет за това как се градят характери Романът е последният за краткия, продължил 38 години …