Начало / Свят / Колко богат е бил Шекспир?

Колко богат е бил Шекспир?

В годината, когато по цял свят се отбелязва 400-та годишнина от смъртта на един от най-великите поети на всички времена – Уилям Шекспир, интересът към барда е повече от голям. Сайтът prospectmagazine.co.uk погледна от друга перспектива на англичанина – като бизнесмен и инвеститор.

От интернет-медията посочват, че е трудно да се напише биография за човек, живял преди четири века. Още по-малко – за човек без аристократично потекло и политически успехи. „Проблемът е, че знаем твърде малко за това какъв човек е бил Шекспир, как е мислел“, пише Робърт Беарман, който си задава въпроса „Предполага се, че е умрял богат, но дали?“.

Бащата на Шекспир – Джон, се провалил в бизнеса си в десетилетието след 1580 г. и загубил всичко, което имал. Бил толкова беден накрая, че, като починал, не оставил наследство. Шекспир утежнил лошото си положение, когато се оженил на едва 18-годишна възраст. Тогава още нямал нищо, с което да издържа семейство, а набързо се сдобил с още три гърла за хранене. Тогава заминал за Лондон, за да търси препитание в театъра.

В първите си години в столицата Шекспир се справял добре. Между 1957 и 1605 г. той инвестирал 900 лири в бързо развиващ се проект с имоти. Приходите похарчил за къща в Стратфорд. Имал възможност да влага пари заради работата си в театъра, като така си докарвал допълнително по около 75-80 паунда годишно. Печалбата му в театъра не била толкова от писането на пиеси, които продавал за по 5 лири, но от работата му в театралната компания Чембърлейнските мъже. През 1599 г. той се сдобил с достатъчно пари, за да вземе дял от новосъздадения театър „Глоуб“. Открити документи показват, че в „добра година“ той получавал 200 лири.

За онова време това бил много добър доход, но дали го е правел богат. Ясни доказателства няма, но има косвени такива. Като например браковете на дъщерите му. Сузана се омъжила през 1607 г. за Джон Хол, а Джудит – през 1616 г. (на необичайно зрялата възраст от 31 години) за Томас Куини. Хол бил физик и, макар че сам наричал себе си джентълмен, всъщност бил втори син на баща си и като такъв не наследил нищо от семейната собственост. Мъжът на Джудит пък бил трети син на търговец на платове, който също не внесъл пари в семейството. След смъртта на Барда семействата на децата му наследили неговата недвижима собственост и могли да живеят независим живот. През 1605 г. е документирана последната инвестиция в недвижимо имущество на Шекспир. Следващите 11 години от живота си той не купува нищо.

Завещанието на автора на „Ромео и Жулиета“ и „Хамлет“ показва, че не е имал много пари в брой – то включва имоти и по-малко от 350 лири. Това не е малко, но не е и много в сравнение например със завещанията на местни търговци в Стратфорд, които оставят на наследниците си по около 1700 лири. Оказва се, че драматургът се е справял добре финансово през живота си, но определено не е бил богаташ.

Свързани заглавия

В Англия пускат специални монети в чест на творчеството на Шекспир

Кметът на Лондон Борис Джонсън ще пише биография на Шекспир

Историк твърди, че е открил автентичен портрет на Шекспир

Уилям Шекспир: Обичай всички, вярвай на малко, не прави зло никому

Китайски писател си направи 10 пластични операции, за да прилича на Шекспир

Откриха копие на „Първо фолио“ на Уилям Шекспир във Франция

Нови факти, които вероятно не знаете за Шекспир

Съвременни автори ще интерпретират Шекспир

Шекспир бил стиснат бизнесмен и укривал данъци

Учени доказват, че Шекспир е автор на пиесите си

Книги с творбите на Шекспир тук

Прочетете още

Ил.5. Св. Георги и Дракон

Честит професионален празник на всички рицари в книжни доспехи!

Кристина ЦОНЕВА На днешната дата, 23 април, за 23-та поредна година се отбелязва Световният ден …