Начало / Свят / Честит професионален празник на всички рицари в книжни доспехи!

Честит професионален празник на всички рицари в книжни доспехи!

Ил.5. Св. Георги и ДраконКристина ЦОНЕВА

На днешната дата, 23 април, за 23-та поредна година се отбелязва Световният ден на книгата и авторското право. Чесит празник!

През 1995 г. ЮНЕСКО определя датата като официален ден на книгата. От датата блика символика. На 23 април през 1616 г. умират двама, съвсем скромно казано, велики писатели – Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир. По това време обаче Испания и Англия използват различни календари и … датата е сързана с раждането и със смъртта на редица други писатели – Инка Гарсия де ла Вега, Морис Дрюон, Халдуор Лакснес, Владимир Набоков, Жосеп Пла, Мануел Вайехо.

ил.1. СервантесМагията на празника не свършва до тук. В Каталуния, Испания, 23 април е денят на Свети Георги. Също така и Фестивалът на розата. За каталунци това е празник на любовта, на който си разменят разнообразни подаръци. Най-често те приемат формата на книга. А отук идва най-нежната и най-любимата ми символика около празника – традицията дамите да подаряват книги, а кавалерите да им отвръщат с рози.

Ил. 2. ШекспирРазмяната на рози идва от стара легенда, според която Свети Георги се бил с дракон, за да спаси красивата принцеса на Каталуния. А там, където била пролята кръвта на дракона, поникнал розов храст. Оттогава 23 април е ден на любовта и храбростта, а от 1925 г., по инициатива на испански издател, там се чества и денят на книгата.

Прочетете още

229972_b

Непомръкващият шедьовър в 4 изящни издания

За ценителите на поезията на Шекспир и на блестящия наш преводач Владимир Свинтила „Хеликон“ пусна …