Начало / Свят / Учени доказват, че Шекспир е автор на пиесите си

Учени доказват, че Шекспир е автор на пиесите си

Британски учени ще публикуват книга, която, според тях, доказва, че Уилям Шекспир е действителният автор на своите пиеси, съобщи „Гардиън”. Творбата е със заглавие „Shakespeare Beyond Doubt: Evidence, Argument, Controversy” и ще излезе на 18 април. Изследванията на експертите са събрани от Пол Едмъндсън и Стенли Уелс, членове на академичната организация „Shakespeare Birthplace Trust”.

Както е известно, през последните години слуховете, че друг е написал творбите, а Шекспир е използван просто като лице, отново станаха актуални. Те бяха подхранени през 2011 г. от холивудската продукция „Anonymous”. От 1850 г. досега 77 са заподозрените като евентуални автори на произведенията. Сред тях са Франсис Бейкън, Едуард де Вер – тогавашен граф на Оксфорд, Кристофър Марлоу, дори кралица Елизабет I.

Едмъндсън заяви, че за първи път в една книга са събрани мненията на толкова много експерти. Той твърди, че творбата съдържа безброй доказателства. Сред тях е посочването на несъответствие между периода, в който са живели някои от заподозрените като действителни автори и публикуването на самите пиеси. Също така специфичен диалект в оригинални ръкописи, използван точно на мястото, където е роден и отраснал Шекспир.

Не всички са убедени в истинността на книгата обаче. Уилям Лийхи, директор на училището за изкуства „Brunel”, казва:

„Не са искрени, когато твърдят, че това не е просто един остър академичен монолог, съдържащ тяхното мнение. Определено има проблем в това да се вярва, че всички тези пиеси са дело само и единствено на Шекспир”.

Шекспир на български тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …