Начало / Свят / Откриха копие на „Първо фолио“ на Уилям Шекспир във Франция

Откриха копие на „Първо фолио“ на Уилям Шекспир във Франция

Екземпляр на „Първо фолио“ на Уилям Шекспир бе открито в библиотека в малък град в северната част на Франция, съобщи БГНЕС, позовавайки се на Франс прес. Това е първият сборник с пиеси на великия драматург,  публикуван през 1623 г. „Първо фолио“ е една от най-ценните и желани книги в света.

Тя била открита, когато библиотекарят Реми Кордноние чистел праха от книги на Шекспир от ХVІІІ век за изложба на английската литература в Сент Омер близо до Кале.

 „Помислих, че това е неидентифицирано копие на „Първо фолио“ с историческо значение и огромна интелектуална стойност“, каза библиотекарят пред АФП.

Автентичността на копието на книгата, публикувана 7 години след смъртта на английския драматург, бе потвърдена в събота от експерта по „Първо фолио“ Ерик Расмусен от университета в Невада. „Това е 231-вото копие, което е открито в света и второто във Франция“, каза Кордоние.

Книгата се състои от 36 пиеси на Шекспир. Копието е в добро състояние, но липсват около 30 страници, сред които и корицата. Смята се, че копието, открито във Франция, е попаднало в Сен Омер чрез английски бежанци по време на англиканските гонения, смята Кордоние. Директорката на библиотеката Франсоас Дюкроке каза, че копията на „Първо фолио“ се оценяват на стойност между 2,5 милиона и 5 милиона евро, но тъй като по това копие има нанесени щети и вероятно ще струва по-малко. Тя добави, че Франция няма да продава книгата, а тя ще бъде съхранявана в сейфа на библиотеката заедно с други ценни предмети.

Сент Омер е стар пристанищен град, който процъфтява икономически и културно през Средновековието. В градската библиотека се съхраняват 800 важни ръкописа, една Библия на Гутенберг и 230 инкунабула – книги отпечатани в Европа преди 1501 г.

Свързани заглавия
Нови факти, които вероятно не знаете за Шекспир

Съвременни автори ще интерпретират Шекспир

Шекспир бил стиснат бизнесмен и укривал данъци

Учени доказват, че Шекспир е автор на пиесите си

Произведенията на Шекспир тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …