Начало / Критика / На какво може да научи родителите „Да убиеш присмехулник“

На какво може да научи родителите „Да убиеш присмехулник“

„Да убиеш присмехулник“ е част от учебната програма в много държави по света заради вдъхновяващите си и елегантно поднесени уроци за справедливостта, равенството и гражданския дълг, твърди ВВС. Но преди детето ви да донесе книгата в къщи, тя вече трябва да е на нощното ви шкафче. В нея адвокатът от малкия град Атикус Финч отглежда сам 10-годишния си син Джем и 6-годишната му сестричка Скот. Той е изключително прогресивен за човек, живеещ в американския Юг през 30-те години на 20 век. Той е противник на пошляпването, никога не крещи и дава на децата си търпеливи отговори на трудни въпроси.

Има много книги за родителството, базирани на личния опит на авторите им или на данни от последните проучвания. Но никоя от тях не предлага такава родителска мъдрост, каквато извира от класиката на Харпър Лий. Ето и петте безценни урока на тази книга, които биха били полезни на всеки родител:

Урок 1: Живей според ценностите си

Кодът, според който Атикус живее, е „Нека съвестта е твой водач“. Поради тази причина той приема да защитава цветнокож мъж, обвинен в изнасилването на бяла жена. Скот казва на баща си, че повечето хора в града не одобряват това, което той прави. Но Атикус й обяснява, че „те имат пълното право на собствено мнение. Но преди да мога да живея с другите, аз трябва да живея със себе си. Единственото нещо, което не е обвързано с правото на мнозинството, е индивидуалната съвест“. Атикус обяснява на Скот, че ако не поеме делото, никога няма да е способен да накара децата си да го зачитат.

Урок 2: Изслушвай и двете страни

Типично за адвокат, Атикус се опитва да разглежда всяка ситуация от всички възможни страни. Когато Скот си навлича неприятности със способността си да чете още в първия учебен ден, баща й предлага да погледне казуса от гледната точка на учителя.

В по-тежък момент от книгата Атикус не реагира на заплахите на бащата на предполагаемата жертва на изнасилване и обяснява на сина си Джем: „Замисли се можеш ли да издържиш в неговата ситуация и минута. Човек трябва да има възможност да си го изкара на някого и аз предпочитам да е на мен, отколкото на всичките деца в дома му“.

Урок 3: Запази спокойствие при криза

Може би най-завидното родителско качество на Атикус е това, което възрастната Скот описва като „безкраен капацитет за успокояване на бурни морета“. Няма почти нищо, което да нарушава спокойствието на Атикус. Когато бащата на предполагаемата жертва го заплюва в лицето, единственият му коментар е „Щеше ми се да не дъвчеше тютюн“. Не веднъж в книгата Атикус успокоява децата си и времето за паника така и не настъпва.

Урок 4: Имайте вяра на децата си

Един от най-трудните моменти в родителството е умението да прецениш кога да дадеш на детето си отговор и кога да го оставиш да го намери само. Атикус, освен това, им доверява истината. „Когато детето ти зададе въпрос, отговори му“, казва той на брат си. Когато Скот го пита какво е изнасилване, той и дава суха, но юридически обоснована формулировка и тя е удовлетворена.

Урок 5: Не трябва да си груб, за да си смел

Атикус демонстрира този урок по много малки начини, като например с простоватата им съседка – той съветва сина си да минава покрай нея с високо вдигната глава и да бъде джентълмен, независимо как се отнася тя с него.

Свързани заглавия

Книжарница връща парите за „Go Set A Watchman“ заради заблуждаващ маркетинг

Над 1,1 млн. копия от „Go Set a Watchman“ са продадени за по-малко от седмица в САЩ и Канада

Над 105 000 копия от „Go Set a Watchman“ бяха продадени за един ден във Великобритания

„Go Set a Watchman” чупи рекорди, възможно е Харпър Лий да е написала и трета книга

Атикус Финч е расист в „Go Set a Watchman”

Мистерията около новата книга на Харпър Лий се заплита още повече

Независимите книжарници във Великобритания организират инициативи за излизането на новата книга на Харпър Лий

Писма на Харпър Лий не успяха да се продадат на търг
Показаха корицата на новия роман на Харпър Лий

Продават писма на Харпър Лий на търг

Харпър Лий основа неправителствена организация и спаси пиесата по „Да убиеш присмехулник“

Харпър Лий е написала криминална мистерия през 70-те?

Властите в Алабама разследват дали Харпър Лий е изнудвана за публикацията на „Go Set a Watchman“

Харпър Лий към журналист: Махай се!

Харпър Лий е „наранена и унижена“ от спекулациите, че е подведена да публикува „Go Set a Watchman“

Новата книга на Харпър Лий трябвало да бъде част от трилогия

Продажбите на „Да убиеш присмехулник“ скочиха с 6 600%

Харпър Лий изненада света с втора книга

„Go Set a Watchman“ на Харпър Лий въодушеви социалните мрежи

„Да убиеш присмехулник“ тук

„И страж да бди на пост“ тук

 

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …