Начало / Свят / „Emory University“ купи архиви на Джак Керуак

„Emory University“ купи архиви на Джак Керуак

Университетът „Emory University“ купи архивни материали, принадлежали на американския класик Джак Керуак, съобщи „Ню Йорк Таймс“. Те включват писма от иконата на бийтпоколението Нийл Касиди и големия поет Алън Гинсбърг. Сделката е станала с помощта на Джон Сампас, брат на третата съпруга на писателя, Стела. Сампас отговаря за литературното наследство на писателя.

Сред по-интересните неща, които включва колекцията, е ръкопис на пиесата „Beat Generation“, която Керуак пише след успеха на романа му „По пътя“ през 1957 г. Тя така и не е реализирана на сцената, макар части от нея да са използвани във филма „Pull My Daisy“, който представя културата на бийтпоколението. В колекцията са и фотографии и кореспонденция на писателя, датираща между 40-те и 60-те години на миналия век.

Джак Керуак е роден през 1922 г. Той е най-известният представител на бийтпоколението и е един от ключовите автори в американската литература. Най-известните му творби са „По пътя” и „Бродягите на дхарма”. Романът „По пътя“ беше филмиран през 2012 г. Писателят умира през 1969 г. от цироза на черния дроб, причинена от дълги години злоупотреба с алкохол.

Свързани заглавия
Джак Керуак: Великите постижения не се постигат от тези, които се подчиняват на тенденциите, модата и общественото мнение

Писмото, вдъхновило Джак Керуак да напише „По пътя“, отива на търг

Джак Керуак: Талантите имитират гениите

Новооткрити писма на Джак Керуак отиват на търг

Чуйте как Джак Керуак говори за бийтпоколението

Навършиха се 90 години от рождението на Джак Керуак

Джак Керуак молил Брандо да направят филм от „По пътя”

36-метровият оригинал на „По пътя” е изложен в Париж

Книги от Керуак тук

Прочетете още

cvete

Книги за започване на нов живот

Учат много, когато се разделяме с детството Абитуриентите получиха тази година едно специално наименование – …