Начало / Свят / Писмото, вдъхновило Джак Керуак да напише „По пътя“, отива на търг

Писмото, вдъхновило Джак Керуак да напише „По пътя“, отива на търг

Писмото, вдъхновило Джак Керуак да напише класиката си „По пътя“, ще бъде изложено на търг, съобщи „Гардиън“. Търгът ще бъде организиран от калифорнийската аукционна къща „Profiles in History“. Той ще се проведе на 17 декември. Освен въпросното писмо, ще бъдат изложени още ръкописи на литературни фигури като Е. Е. Къмингс, Кенет Рексрот, Робърт Пен Уорън и др.

Дългото писмо от 16 000 думи се смяташе за изгубено. То е изпратено на Керуак от неговия приятел Нийл Касиди през 1950 г. Писмото вдъхновява Керуак, който прекарва 3 седмици в почти постоянно писане, за да завърши черновата на „По пътя“. Впоследствие преработва труда си така, че да бъде в стила на Касиди. Книгата излиза през 1957 г. и се превръща в най-важната творба за бийтпоколението и контракултурата от края на 50-те и 60-те години на ХХ век.

Писмото представлява емоционално описание на посещение на Касиди до неговото родно място в Денвър, пълно със сексуално заредени и комични забележки. Керуак казва през 1968 г. за „The Paris Review“, че поета Алън Гинсбърг го е дал на свой приятел, който го изгубил. Оказва се, че Гинсбърг го е изпратил на издателската къща „Golden Goose Press“ в Сан Франциско в опит да го публикува.

То дълго време останало там, неотворено, преди издателите да фалират. Собственикът възнамерявал да изхвърли целия архив. Много материали ,включително и знаковото писмо, са спасени от оператора на малко звукозаписно студио, което споделяло един офис с издателството. Той бил бащата на изпълнителката Джийн Спиноса, която го намерила, докато чистила дома му преди 2 години. Г-н Спиноса не знаел нито кой е Керуак, нито кои са Гинсбърг и Касиди, но не искал нечие писмо да бъде изхвърлено.

Свързани заглавия
Джак Керуак: Талантите имитират гениите

Новооткрити писма на Джак Керуак отиват на търг

Джак Керуак: Живей, пътувай, рискувай, бъди благодарен и не съжалявай!

Чуйте как Джак Керуак говори за бийтпоколението
Навършиха се 90 години от рождението на Джак Керуак
Джак Керуак молил Брандо да направят филм от „По пътя”

36-метровият оригинал на „По пътя” е изложен в Париж

Книги от Джак Керуак тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …