Начало / Автори / Чуйте как Джак Керуак говори за бийтпоколението

Чуйте как Джак Керуак говори за бийтпоколението

Американският писател Джак Керуак е един от най-видните представители на бийтпоколението. Порталът flavorwire.com публикува аудио запис от архива на радиото „WNYC”, в който известният автор държи близо 7 минутна реч за това движение. Записът е направен през 1958 г., когато Керуак говори в нюйоркския колеж „Хънтър Колидж”.

В дебата взимат участие още писателят Кингсли Еймис, редакторът от „Ню Йорк Поуст” Джеймс Уекслър и антропологът Ашли Монтагю. Знае се, че Керуак е бил срамежлив като цяло и не е обичал да се изявява публично. Според неговия приятел, поета Алън Гинсбърг, авторът на „По пътя” е бил „леко пиян, но в добро настроение” на дискусията.

Ето и част от изказването на Керуак:

„Много от объркванията около бийтпоколението съществуват, защото има 2 вида хипита. Студените са брадите и лаконични типове, които стоят пред недокосната бутилка бира, говорят тихо и недружелюбно, а приятелките им не казват абсолютно нищо и са облечени в черно. Горещите са лудите глави, които кръстосват баровете, искат да разговарят с всички, очите им светят и са пълни с идеи, които искат да споделят. Повечето представители на бийтпоколението са от втория тип. Аз също бях такъв, но охладих страстите чрез будистка медитация и намерих отдушник в лицето на творчеството на джаз-музикантите”.

Целият разговор тук

Джак Керуак е американски писател, поет и художник, роден 1922 г. Той е икона на бийтпоколението и е един от ключовите автори в американската литература. Най-известните му творби са „По пътя” и „Бродягите на дхарма”. Умира 1969 г. от цироза на черния дроб, причинена от дълги години злоупотреба с алкохол.

В началото на месеца издателство „Прозорец” публикува и „Самотен пътешественик” – първа откровено биографична книга на Керуак, която той разказва за времето, през което създава своите романи, завладели милиони читатели: бурни години на скиталчества, през които работи ту като влаков спирач в Калифорния, ту като моряк на търговски кораб, ту като съгледвач на пожари на връх Самота в Каскадите.

Книгите на Керуак тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

Един коментар

  1. Беше ми много приятно и интересно да прочета нещо за beatgeneration, за Джак Керуак и за Кингсли Емис.

    Предполагам, че има досадно недоглеждане, вместо битници е написано хипита.

    В моят сайт „изток на запад“ съм превел един фрагмент от поемата „Mexico Blues“ на Джак Керуак и една лекция на Алан Уотс, посветена на Джак Керуак и на битническия Дзен.

    Може би на някого ще бъде интересно да ги прочете.