Начало / "Четящият човек" / Три комикса за хубаво начало на учебната година

Три комикса за хубаво начало на учебната година

Забавни са и пълни с весели моменти

369705841_677910224383771_3378558355230949521_n

15 септември дойде, а по традиция малките ученици получават и някое подаръче – та да им върви по вода през цялата учебна година. Особено запомнящ се е този момент за първолаците, нали при тях сега всичко е ново…

Но като говорим за подаръци, книгата е чудесен вариант – при това може да подберем някой от все по-актуалните напоследък комикси. Предимствата им са много – точно комиксите например развиват фантазията на децата заради специфичната си форма и съотношение между илюстрация и текст. Като цяло неочаквано предимство е и това, че комиксите съумяват да развият езиковия речник на своите малки читатели – това е така, защото в съдържанието на един комикс присъстват много междуметия, графични знаци, поп арт символи. Детето буквално ги „превежда“ в главата си, учейки се как да ги изрази с думи. Така че разглеждането на картинките може да доведе дори до по-добра комуникация на училище, пък и по-пълноценно разбиране на света, който ни заобикаля.

Ето обаче сега няколко заглавия, които улавят вниманието на децата – и се превръщат в техни любими комикси

369716422_677909897717137_6780700912823634548_n

Тото – френският еквивалент на нашия Иванчо

Става дума за един от най-популярните френски комиксови герои изобщо. А Франция има богати традиции в този жанр… Достатъчно е да споменем например „Астерикс“ на Рьоне Госини и Албер Юдерзо. Автори на комиксите за Тото са Франк Жирар и Серж Блок. Първите три книжки, които се появиха у нас, носят интригуващи заглавия като „Който ви разсмива…“, „Подарявам ти го, от мен да мине” и „Изобщо не боли!”.

Специалистите препоръчват „Тото“ за деца от 8 до 12-годишна възраст. По страниците са преразказани по забавен начин типичните за възрастта детски премеждия. Особено забавни и оригинални са рисунките на Серж Блок. Но той има специална роля на френската комиксова сцена – създал е едни от най-запомнящите се образи за деца през последните десетилетия. Сред тях е, разбира се, и Тото.

Всъщност немирното хлапе прилича и на още един любим френски герой – естествено, говорим за Малкия Никола. И точно по същия начин всичко, изречено от Тото, се превръща в анекдот. Така се ражда още един допълнителен ефект от комикса… Децата започват да приемат четенето като нещо приятно и забавно, учат се на любов към книгата въобще!

369713033_677909881050472_8442583140225055718_n

Лулу – малко момиченце отваря очите на големите

Историите за хлапе, което се сблъсква с проблеми като приятелството или толерантността, могат да направят всеки малчуган по-зрял, пък и да предоставят тема за размисъл дори на възрастните. Автор на комиксите за Лулу е Марилиз Морел. На 45, тя твори за деца на практика цял живот. Засега именно „Лулу“ е най-успешният ѝ проект.

Хубавото е, че веселите сюжети по страниците на „Лулу“ са лесни за разглеждане и прочитане и може да се харесат и на начинаещите малки читатели. Историите често се основават на някакви анекдоти, които са способни да разсмеят всекиго, който реши да разтвори този комикс. Да не говорим, че рисувани истории като тази помагат децата да придобият добър естетичен вкус.

У нас засега са излезли три книжки, посветени на симпатичната палавница. Първата е точно като за първия учебен ден – „Да живее междучасието“, втората се казва Писта-а-а! Направете път!”, а третата носи името „Приятели за цял живот”.

363794485_660401622801298_91371894224884640_n

Ариол – малко магаренце, което прави животните симпатични

Популярната поредица за Ариол също направи дебют у нас, а главен герой в нея е симпатично синьо магаренце с очила. Както се досещате, то непрекъснато изпада в какви ли не премеждия. Животни са и останалите персонажи, които предлагат весели приключения за малките читатели. От тази гледна точка, поредицата за Ариол, създадена от Еманюел Гибер и Марк Бутаван, е точно като за малчугани, които сега трупат опит с четенето.

Разбира се, полезните черти на цялата колекция за Ариол са много повече… Една от най-хубавите характеристики се крие например в това, че книгата предлага издържан и в същото време лесно разбираем хумор. Изключително стойностни са и самите илюстрации – това превръща „Ариол“ в хит в много страни по света.

Сред важните качества на поредицата е и лекотата, с която сериозните и сложни теми се пречупват със силата на рисунката и ефектното действие. Така ситуациите стават разбираеми за децата. И докато четат и се забавляват, на практика те се учат да са по-добри хора. Изберете ли този комикс, магаренцето Ариол, прасенцето Рамоно, Рицаря Кон и останалите бързо ще станат любимци и във вашия дом.

И накрая, нека се позабавляваме с избрани сцени от комиксите

Текст: Краси Проданов
Снимки и илюстрации от „Хеликон“

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …