На фокус
Начало / България / Ново отличие за Георги Мишев

Ново отличие за Георги Мишев

По време на Литературните празници „Йордан Йовков“, които се провеждат през първата половина на ноември в Добрич, ще бъде връчена националната награда на името на знамения български писател. Неин носител за 2015 г. е писателят Георги Мишев. Това е десетото издание на авторитетния приз.

Наградата се връчва на автори за значителни художествени постижения в съвременната българска литература, пишещи  в духа на Йовковата литературна традиция и се дава на 5 години. На 9 ноември тази години се навършват 135 години от рождението на Йовков.

Община Добрич, която стои зад приза, ще връчи и отличие за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство. С него ще бъде удостоена д-р Кремена Митева – главен уредник на къщата-музей с дом-паметник „Йордан Йовков“  и изследовател на творчеството на световно известния български белетрист. Тя е автор на научни статии, на книгата „Повестта „Жетварят на Йордан Йовков“ – литературни  и културни диалози“, съставител е на двутомника „Йордан Йовков“.

Георги Мишев е белетрист, сценарист и редактор. Автор е на сборниците с разкази „Преброяване на дивите зайци“, „Осъмски разкази“, „Адамити“, „Добре облечени мъже“ и други, на много повести, сред които „Матриархат“ и „Вилна зона“, на романите „Дами канят“, „Дунав мост“, „Патриархат“, на мемоарната книга „Мир на праха ни“, на книги за деца и сценарии за филми. Той е носител на много международни награди от престижни кинофестивали, на наградата за литература на СУ „Св. Климент Охридски“ и на други национални награди за литература.

Свързани заглавия

Георги Мишев и Александър Шпатов с награди от Столичната община

„Мир на страха ни“, или за грешките и илюзиите от миналото ни

Георги Мишев: В нас са живи дрождите на имигрантите, които нахлуха в сп. „Шарли“

Георги Мишев: Между нашите политици няма един, който да работи със словото, с писмеността

Георги Мишев в „Мир на страха ни“: Историята продължава да мълчи, защото се пише от победителите или от техните деца и внуци

Георги Мишев се отказа от почетното си гражданство

Георги Мишев с наградата „Константин Константинов“ за цялостен принос
Георги Мишев: Комунистическо мислене продължава да затлачва мозъците на нашите историци
Георги Мишев е носителят на наградата „Иван Вазов” за 2011 г.
Българската филмова академия награждава Георги Мишев за цялостно творчество

Книгите на Георги Мишев тук

Прочетете още

408792784_335814052531314_7848206881763457837_n

„Чума“ – филм по разказ на Йовков ни очаква в кината

Премиерата е този петък „През чумавото“ е включен в „Старопланински легенди“, като сборникът излиза през …