Начало / България / Ново отличие за Георги Мишев

Ново отличие за Георги Мишев

По време на Литературните празници „Йордан Йовков“, които се провеждат през първата половина на ноември в Добрич, ще бъде връчена националната награда на името на знамения български писател. Неин носител за 2015 г. е писателят Георги Мишев. Това е десетото издание на авторитетния приз.

Наградата се връчва на автори за значителни художествени постижения в съвременната българска литература, пишещи  в духа на Йовковата литературна традиция и се дава на 5 години. На 9 ноември тази години се навършват 135 години от рождението на Йовков.

Община Добрич, която стои зад приза, ще връчи и отличие за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство. С него ще бъде удостоена д-р Кремена Митева – главен уредник на къщата-музей с дом-паметник „Йордан Йовков“  и изследовател на творчеството на световно известния български белетрист. Тя е автор на научни статии, на книгата „Повестта „Жетварят на Йордан Йовков“ – литературни  и културни диалози“, съставител е на двутомника „Йордан Йовков“.

Георги Мишев е белетрист, сценарист и редактор. Автор е на сборниците с разкази „Преброяване на дивите зайци“, „Осъмски разкази“, „Адамити“, „Добре облечени мъже“ и други, на много повести, сред които „Матриархат“ и „Вилна зона“, на романите „Дами канят“, „Дунав мост“, „Патриархат“, на мемоарната книга „Мир на праха ни“, на книги за деца и сценарии за филми. Той е носител на много международни награди от престижни кинофестивали, на наградата за литература на СУ „Св. Климент Охридски“ и на други национални награди за литература.

Свързани заглавия

Георги Мишев и Александър Шпатов с награди от Столичната община

„Мир на страха ни“, или за грешките и илюзиите от миналото ни

Георги Мишев: В нас са живи дрождите на имигрантите, които нахлуха в сп. „Шарли“

Георги Мишев: Между нашите политици няма един, който да работи със словото, с писмеността

Георги Мишев в „Мир на страха ни“: Историята продължава да мълчи, защото се пише от победителите или от техните деца и внуци

Георги Мишев се отказа от почетното си гражданство

Георги Мишев с наградата „Константин Константинов“ за цялостен принос
Георги Мишев: Комунистическо мислене продължава да затлачва мозъците на нашите историци
Георги Мишев е носителят на наградата „Иван Вазов” за 2011 г.
Българската филмова академия награждава Георги Мишев за цялостно творчество

Книгите на Георги Мишев тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Uvodni1

Анжелина Бъчварова за Милениалите: „Превърнахме безгрижието в идеал”

Детството на поколението Y описва тя в книга „Писмо от Тамагочи“ е като енциклопедия на …