Начало / Свят / За първи път жена спечели наградата на Британското кралско общество за научна литература

За първи път жена спечели наградата на Британското кралско общество за научна литература

Гая Винс триумфира с наградата за научна литература на Британското кралско общество, съобщи thebookseller.com. Винс беше отличена за книгата си „Adventures in the Anthropocene“. Така тя стана първата жена, която печели приза в 28-годишната му история. Победителката прибавя към сметката си 25 000 паунда.

„Adventures in the Anthropocene“ е с екологична насоченост. Книгата показва как хората влияят на околната среда, но и как учените откриват начини да решат проблемите, създадени от човечеството.  Винс защитава набиращото популярност мнение, че през последните два века човечеството е повлияло толкова силно върху планетата, че навлизаме в нов геологически период – Антропоцен, който се характеризира с доминация на човешкия вид на Земята.

„Тематиката е много интересна и добре проучена. Възхищаваме се на волята на Винс. Тя напуска работата си и посвещава на проучвания цели 800 дни. Авторката разглежда много важен въпрос, без да се самоизтъква нито за миг. Няма как да не оценим този амбициозен и изключително важен труд“, коментира Иън Стюарт, председател на журито.

„The Royal Society Winton Prize for Science Books“ се връчва от 1988 г. Досега жена не беше печелила, като единствено Пат Шипман е съавтор, заедно Алън Уокър, на избраната за победител книга през 1997 г. – „The Wisdom of Bones“.

Гая Винс е журналистка и изследователка, която специализира в теми като наука, околна среда, социално въпроси, климат. В последно време пътува по света и изследва променящите се условия за живот на планетата.

Свързани заглавия
Обявени са номинираните за наградата на Британското кралско общество за научна литература

Марк Майдоуник е отличен с наградата на Британското кралсто общество за научна литература

Шон Карол спечели „Royal Society Winton Prize”
Джеймс Глик спечели награда „Royal Society Winton prize” за научна книга

Фото: wanderinggaia.com

Прочетете още

231021-99-652343-v3-s2048-1

Салман Рушди получи почти тайно наградата „Вацлав Хавел“

Тя се връчва в Ню Йорк Присъствието на претърпелия сериозно нападение писател остана неизвестно за всички преди …