Начало / България / Благовеста Пугьова и Ренета Бакалова влизат в поетически двубой

Благовеста Пугьова и Ренета Бакалова влизат в поетически двубой

Поетическите двубои се подновяват ежемесечно в клуб „Благодатният четвъртък” към Столична библиотека (София, пл. „Славейков” № 4), като двадесет и третият ще се случи по изключение във вторник – на 29 септември, от 19:00 ч. В него ще участват Благовеста Пугьова (със секундант Тома Марков) и Ренета Бакалова (със секундант Йоана Русева). Автор и водещ – Петър Чухов.

Входът е свободен.

Двубоят ще протече в обичайните четири тура:

I тур – всяка от двете дами ще се представи в рамките на 10 минути с най-доброто от поезията си.

II тур – всяка ще има по 10 минути, за да дискредитира опонентката си, представяйки на публиката нейни слаби, по своя преценка, творби.

След втория тур публиката ще има възможност да предложи дума или фраза като тема за импровизация. Предложенията, записани на листчета, ще бъдат събрани в шапка, от която водещият ще изтегли едно и това ще бъде темата, по която дамите ще пишат в продължение на 20 минути. През това време ще се проведе

III тур, в който секундантите ще разполагат всеки с по 10 минути, за да защитават своята дама и да нападат съперничката й.

IV тур – по 5 минути на всяка дама за прочитане на написаното току-що стихотворение по темата, зададена от публиката.

Публиката ще гласува след всеки тур за предпочетената авторка с предварително раздадените листчета като резултатите ще се изписват на табло, без обаче да се знае кои числа за кого се отнасят. Победилите поет и секундант ще бъдат обявени накрая, след като се съберат резултатите от гласуването.

 Ренета Бакалова е родена на 12 май 1991 г. в Пловдив. Завършва ЕГ „Иван Вазов“ (с профил немски и руски език) в родния си град. В момента следва в СУ „Свети Климент Охридски“ (специалност „Философия“). Отличена е с първа награда в раздел „Поезия“ на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“ през 2015 г. (след вторите награди за поезия и проза и награда на публиката в изданието на конкурса от 2014 г.) Има и други литературни отличия. През 2009 година е публикувана нейната първа стихосбирка – „Сънят на цигулките“.

За двубоя:

„Благовеста, благата вест е, че …по-добрата ще победи!“

Благовеста Пугьова е родена на Благовещение през 1987 г. Завършва финанси в УНСС и данъчно право в London School of Economics.  Oсновател e на инициативата „Подарете книга” – мрежа от доброволци, които подаряват книги и приятелство на деца, лишени от родителска грижа. Пише поезия, публикувала е в различни интернет и печатни издания. „Утре в десет на Луната” е първата й стихосбирка  издадена от ИК Жанет 45 в края на 2014 г.

За двубоя:

„Поезията била въплъщение на чувства, страхове, смелост и затова все била истинска и хубава. Ами… не е така! Има твърде много лоша поезия, има по-добра и малко по-лоша, дори има много, много по-лоша. Пробвай да долепиш Константин Павлов до Недялко Йорданов – единият е по-добър и е ясно кой. В един двубой това се вижда и евала на Петър Чухов за идеята. Нямам търпение да започне!“

Прочетете още

238494_b

Майсторски превод

Излезе от печат сборникът „Поезия“ на Пол Елюар в превод на Силвия Вагенщайн. Сборникът обхваща …