Начало / Свят / Джеймс Глик спечели награда „Royal Society Winton prize” за научна книга

Джеймс Глик спечели награда „Royal Society Winton prize” за научна книга

Джеймс Глийк спечели наградата на Британското кралско дружество „Royal Society Winton prize” за научна книга, съобщи „Гардиън”. Глийк получи приза „The Information” – труд за развитието на комуникационните технологии. От най-примитивните средства, използващи Морзова азбука, до Интернет в наши дни. Той прибавя 10 000 паунда към сметката си.

Любопитна ситуация се получи на церемонията за награждаването снощи. Победителят трябваше да бъде обявен и интервюиран от британския канал „Channel 4”. Церемонията обаче се разви по-бързо и организаторите трябваше да изчакат уреченото телевизионно време, за да обявят носителя на приза.

„Имаме устройства в джобовете си, които постоянно ни позволяват да получаваме информация. Те са дело на амбицията, стара като света, да намерим смисъл в съществуването си. Този факт трябва да ни накара да осъзнаваме, че информацията не е знание, още по-малко мъдрост”, каза Джеймс Глик.

Джеймс Глик е учен, писател и журналист, роден през 1954 г. Той е автор на 9 книги, по-известни от които „Chaos: Making a New Science”, „The Information: A History, a Theory, a Flood”. Три пъти е бил финалист за „Пулицър” и Националните награди за книги в САЩ. Завършил е университета „Харвард”.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …