На фокус
Начало / Свят / Приходите на писателите в САЩ спадат драстично заради „Амазон“ и „Гугъл“

Приходите на писателите в САЩ спадат драстично заради „Амазон“ и „Гугъл“

Проходите на писателите в САЩ са под минималните в страната, съобщи „Гардиън“. Това показват резултатите от социологическо проучване на американската писателска гилдия. Анализирани са отговорите на интервюираните 1674 души, занимаващи се с писане. Проучването е направено за период от 6 години. Става ясно, че средният годишен доход на един писател през 2014 г. е 8 000 долара годишно. През 2009 г. той е бил 10 500. Минималната сума, от която едно домакинство в САЩ се нуждае, е 11 670 долара.

Като цяло доходите на тези, които са писатели на пълен работен ден, са паднали с 30% от 2009 г. насам. 38% пък е спадът при авторите, които пишат само почасово. През миналата година подобни бяха резултатите и след анализ на ситуацията в Обединеното кралство. Според Мери Рейзънбъргър, изпълнителен директор на писателската гилдия в САЩ, самата издателска индустрия се е свила, законите за авторско право се нарушават, а пиратството е ненаказано. Тя допълва:

„Очаквахме да има спад, защото постоянно чуваме от писатели, че едва свързват двата края. Не сме предполагали обаче, че ситуацията е толкова трагична. Случващото се във Великобритания се случва и в САЩ. Няколко фактора сочат директно към „Амазон“ като един от главните виновници. Книжният пазар не е в добро състояние заради доминацията на тази компания. Много книжарници затварят, защото не могат да се конкурират с нея. Читателите могат да си набавят книгите, които искат, само чрез „Амазон“. „Амазон“ притиска издателите за условия, които те не биха приели, ако съществуваше нормална конкурентна среда. Компанията дава и несправедливо ниски проценти от печалбата на авторите. „Гугъл“ допълнително усложнява ситуацията, като дигитализира текстове и ги разпространява безплатно. Един от възможните начини авторите да печелят повече е като се самопубликуват, но това не е достатъчно.“

Прочетете още

elizabethstrout

Обичана американска писателка направи крачка към „Букър“

Изборът сега е между шестима Поредният носител на наградата ще стане ясен на 17 октомври. …