Начало / Свят / Писмо на Дарвин, в което отрича Библията, ще бъде изложено на търг

Писмо на Дарвин, в което отрича Библията, ще бъде изложено на търг

Писмо, в което Чарлз Дарвин отрича Библията, ще бъде изложено на търг този месец, съобщи „Гардиън“. Събитието ще се проведе на 21 септември в Ню Йорк и ще се организира от аукционна къща „Bonhams“. Очаква се наддаването за писмото да достигне до 90 000 долара.

През ноември 1880 г. Дарвин получава писмо от младия правист Еф Ей Макдърмот. Макдермот твърди, че дори да изчете всички книги на големия учен, пак няма да загуби вяра в Новия завет. Юристът пита Дарвин дали той вярва в Новия завет. Отговорът на изследователя е отрицателен:

„Скъпи господине,

Съжалявам, че трябва да ви разочаровам, но не вярвам нито в Библията като божествено откровение, нито в Исус Христос като син на Бог.

Искрено ваш,

Ч. Дарвин“

Ученият от XIX век избягва този въпрос още от публикацията на най-значимия си труд, „Произход на видовете“, през 1859 г. В него Дарвин развива теорията си за естествения подбор и защитава тезата, че видовете се развиват чрез еволюция на гените. Това е в разрез с християнските вярвания, че човек е създаден по образ и подобие на Бог и е различен от всички останали живи организми.

Обикновено писмата на Дарвин достигат доста по-ниска цена – до около 25 000 долара. Въпросното писмо обаче е уникално, смятат експерти от аукционната къща. То представлява ясна позиция във времена, в които конфликтът между църквата и науката е особено изострен. Натуралистът никога не е крил убежденията си, но не ги е демонстрирал често, за да предпази семейството си от скандали. Известно е, че съпругата му е била силно религиозна.

Макдърмот уверява Дарвин, че няма да разпространи отговора му в публичното пространство. Независимо дали е бил разочарован или не, той държи на думата си. Писмото се появява на търг за първи път след повече от 100 години – през 1996 г.

На търга ще бъдат изложени още много интересни неща. Освен писмото до Макдърмот, ще бъдат предложени още 2 писма на Дарвин и негова снимка с автограф. Също така първия компютър на компанията „Епъл“ – „Apple I“ от 1976 г., както и шифровъчна машина „Енигма“. „Енигма“ е използвана през Втората световна война от нацистка Германия.

Свързани заглавия
Чарлз Дарвин: Приятелствата на един човек са едни от най-добрите показатели за неговата стойност

Книги от Дарвин тук

Прочетете още

book-fire-mobile.5c111c08

Огнеупорна книга от Маргарет Атууд предлагат на търг

Кампанията е срещу цензурата Акцията предлага „Разказът на прислужницата”, само че отпечатана върху алуминиево фолио. …