Начало / Свят / Писма на Джеймс Джойс бяха продадени на търг

Писма на Джеймс Джойс бяха продадени на търг

Писма на големия писател Джеймс Джойс бяха продадени на търг в САЩ, съобщи „Гардиън“. Събитието беше организирано от аукционната къща „RR Auction“ в Бостън. Наддаването за всяко писмо започна от 2 500 долара. Накрая те бяха продадени за близо 25 000 долара на колекционер. Писмата са писани на ръка от автора на „Одисей“.

Особено интересно е първото писмо, датиращо от 1 ноември 1918 г. В него Джойс пише на свой почитател от Ирландия. Авторът благодари за комплиментите относно „Одисей“ и споделя, че не може да бъде намерена печатница за романа си във Великобритания. Припомняме, че най-знаменития труд на Джойс първо излиза като подлистник в американското списание „Little Review“ между 1918 и 1920 г. За първи път в цялостен вариант излиза в Париж през 1922 г. Заради графичните си сцени и скандалното съдържание за онова време книгата е забранена в САЩ до 1933 г., а в Обединеното кралство не е публикувана чак до 1936 г.

„Тогава той има както финансови, така и здравословни проблеми. Отгоре на всичко пише книга, която изглежда няма да постигне успех. В крайна сметка обаче призванието му на човек на изкуството надделява. Джойс се опитва да завърши „Одисей“ въпреки проблемите със зрението и факта, че не може да намери нито издател, нито печатница за труда си. В писмата прозира мъката и от предишните трудности при публикуването на по-ранните „Дъблинчани“ и „Портрет на художника като млад“, коментира Марк Трейнър, директор на центъра на Джеймс Джойс в Дъблин.

Гордън Боукър, биограф на големия ирландски автор, допълва:

„Проблемът на Джойс с британските печатници произлиза от това, че тогава те са били не по-малко застрашени от преследване от страна на закона от издателите. Затова са били повече от предпазливи в избора си какво да отпечатат. Джойс не можел да разбере това и бил бесен, че печатниците цензурират творчеството му. Такъв е случая с „Портрет на художника като млад“. Не само той, но и много други британски автори са предпочитали да публикуват първо във Франция, където не са имали подобни пречки.“

Свързани заглавия
„Дъблинчани“ на Джойс и „Есета“ на Улф излизат на български наесен
Днес е Блумсдей, празникът на „Одисей“ на Джеймс Джойс

100 години от „Дъблинчани“ на Джеймс Джойс
Днес е Блумсдей, светът почита Джойс
Чуйте Джеймс Джойс да чете от „Одисей”

Джеймс Джойс: Шекспир е правилният път за всички умове, които са изгубили равновесие

Книги от Джойс тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

272163019_4760975947319730_5580200252216358055_n

Добрите писатели носим в сърцата си

Имена като Джойс и Леда Милева кътаме в себе си цял живот Сега си ги припомняме, …