Начало / Свят / Писма на Джеймс Джойс бяха продадени на търг

Писма на Джеймс Джойс бяха продадени на търг

Писма на големия писател Джеймс Джойс бяха продадени на търг в САЩ, съобщи „Гардиън“. Събитието беше организирано от аукционната къща „RR Auction“ в Бостън. Наддаването за всяко писмо започна от 2 500 долара. Накрая те бяха продадени за близо 25 000 долара на колекционер. Писмата са писани на ръка от автора на „Одисей“.

Особено интересно е първото писмо, датиращо от 1 ноември 1918 г. В него Джойс пише на свой почитател от Ирландия. Авторът благодари за комплиментите относно „Одисей“ и споделя, че не може да бъде намерена печатница за романа си във Великобритания. Припомняме, че най-знаменития труд на Джойс първо излиза като подлистник в американското списание „Little Review“ между 1918 и 1920 г. За първи път в цялостен вариант излиза в Париж през 1922 г. Заради графичните си сцени и скандалното съдържание за онова време книгата е забранена в САЩ до 1933 г., а в Обединеното кралство не е публикувана чак до 1936 г.

„Тогава той има както финансови, така и здравословни проблеми. Отгоре на всичко пише книга, която изглежда няма да постигне успех. В крайна сметка обаче призванието му на човек на изкуството надделява. Джойс се опитва да завърши „Одисей“ въпреки проблемите със зрението и факта, че не може да намери нито издател, нито печатница за труда си. В писмата прозира мъката и от предишните трудности при публикуването на по-ранните „Дъблинчани“ и „Портрет на художника като млад“, коментира Марк Трейнър, директор на центъра на Джеймс Джойс в Дъблин.

Гордън Боукър, биограф на големия ирландски автор, допълва:

„Проблемът на Джойс с британските печатници произлиза от това, че тогава те са били не по-малко застрашени от преследване от страна на закона от издателите. Затова са били повече от предпазливи в избора си какво да отпечатат. Джойс не можел да разбере това и бил бесен, че печатниците цензурират творчеството му. Такъв е случая с „Портрет на художника като млад“. Не само той, но и много други британски автори са предпочитали да публикуват първо във Франция, където не са имали подобни пречки.“

Свързани заглавия
„Дъблинчани“ на Джойс и „Есета“ на Улф излизат на български наесен
Днес е Блумсдей, празникът на „Одисей“ на Джеймс Джойс

100 години от „Дъблинчани“ на Джеймс Джойс
Днес е Блумсдей, светът почита Джойс
Чуйте Джеймс Джойс да чете от „Одисей”

Джеймс Джойс: Шекспир е правилният път за всички умове, които са изгубили равновесие

Книги от Джойс тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

1_kfI6eKr7UoDwMBWrNLHpAg

Марсел Пруст: Няма по-хубави детски дни от онези с книга

Създателят на модерния роман е роден на 10 юли преди 148 години От ранни години …