На фокус
Начало / Свят / Хари Потър на търг: продава се оригиналът на корицата

Хари Потър на търг: продава се оригиналът на корицата

Ще падне и рекорд

image

Аукционната къща „Сотби“ в Ню Йорк отваря врати тази седмица за всички почитатели на Хари Потър – за сряда, 26 юни е насрочен търгът за оригиналната корица на първата книга от поредицата.

Очакванията отсега са за рекорд – цената на акварелната рисунка, дело на Томас Тейлър, се движи между 400 и 600 хил. долара. Тя е използвана за първото издание на „Хари Потър и философският камък“ през 1997 г. Тогава „Блумсбъри“ издават книгата в малък тираж, но тя се превръща в хит.

Още през 2001 г. рисунката е продадена от лондонската „Сотби“ за 107 хил. долара. По онова време са излезли едва четири от историите за Хари Потър. Сега обаче тя отново ще смени собствеността си за много по-голяма сума.

В същата вечер ще се наддава и за ръкопис на Дж. К. Роулинг – става дума за книгата „Приказките на барда Бийгъл“. Тя се появява като част от сюжета на поредицата за Хари Потър – в „Хари Потър и Даровете на смъртта“. Очакваната цена обаче ще е значително по-ниска от тази на рисунката.

Автор на въпросната корица е Томас Тейлър, който навремето бил книжар в Кеймбридж. Едва на 23, той получава предложение от „Блумсбъри“ да измисли нещо за книга, в която главен герой е дете със заложби на магьосник. Така Тейлър се превръща и в един от първите читатели на романа, който после ще омагьоса целия свят.

Днес на 51, Тейлър се възползва напълно от онази щастлива случайност. Младият художник започва да илюстрира и други книги, като създава и свои. Най-новата се казва Mermedusa и предлага приключение с фантастични същества – тя е всъщност петата част от най-успешната поредица на Тейлър.

Една корица на книга няма как да създаде цяла кариераспомня си за ония времена художникът. – По онова време нямах агент, имаш шепа познати, но бях обграден всеки ден от детски книги, които улесняваха решението ми къде да изпратя образци от моята работа. Отидох до Лондон и оставих портфолио на „Блумсбъри“ – явно нещо в него им хареса, защото ми поръчаха корица.

Една корица на книга няма как да създаде цяла кариера, казва Томас Тейлър, който първи нарисувал Хари Потър през 1997 г.

harry

Работата по корицата на първия „Хари Потър“ отнела два дни на Тейлър, като младият човек отнесъл лично творбата си в издателството. След като книгата се оказала хит, оттам обаче се обърнали към по-опитни илюстратори.

Съжалявам за еднодобавя той.Отчасти заради моята работа по книгата, получихме в книжарницата десет копия от „Хари Потър и философският камък“. Десет! И знаете ли колко от тях си купих аз? Нито едно!

Творецът признава, че книгата била твърде скъпа за него в ония времена, а така или иначе, имал право на авторско копие. Няколко години по-късно Тейлър напуска работата в книжарницата, като признава, че Хари Потър сложил магично начало на неговата кариера на художник.

По материали от forbes.com и thomastaylor-author.com
Снимки и илюстрации: theweek.in, therowlinglibrary.com и harrypotterfanzone.com

Прочетете още

437141669_832549375584898_3767116634349715227_n

Брюксел отваря врати за българските книги

Гостуват любими наши автори Фестивалът е шести подред, като организатор е Българската културна асоциация в …