Начало / Свят / Древна еврейска Библия се продаде рекордно скъпо

Древна еврейска Библия се продаде рекордно скъпо

Дълго се смятало, че ръкописът е изчезнал

Codex3

Кодексът Сасун е създаден преди около 1100 години в днешен Израел или Сирия от неизвестен писар. На близо 400 пергаментови страници е поместен почти целият текст на т. нар. Танах или еврейската Библия. Буквите приличат на онези, с които е изписана Тората в синагогите.

Смята се, че творението на писаря сменя собственика си няколко пъти, като накрая е приютено от синагога в Североизточна Сирия. Тя обаче е унищожена през 13. или 14. век. Ценното писание се появява отново едва след пет столетия. Липсват обаче първите десет глави от книгата Битие – първата от общо 24 в еврейската Библия.

Името Кодекс Сасун пък идва от колекционера, който откупил библията след повторната ѝ поява в по-ново време – през 1929-а. Дейвид Соломон Сасун пътувал по света единствено с идеята да събира стари книги. Откупува и тази – върху подвързията е изписан номерът ѝ в колекцията на Сасун – 1053. От 1989-а ценната книга е собственост на швейцареца Жаки Сафра.

На търг в Ню Йорк преди броени дни пък Кодексът се сдоби с нов собственик срещу колосалната сума от 38,1 млн. долара. Интересното е, че я откупува бившият посланик на САЩ в Румъния Алфред Моузес – и веднага я подарява на Музея на еврейския народ, който се намира в Тел Авив. Така трудът на незнайния писар от 9. век се превръща във втората най-скъпа книга – след първото издание на американската конституция, изтъргувана преди две години за 43,1 млн. долара.

Xander-Codex

Специалистите днес откриват неточности в преписа на незнайния писар. Въпреки това създаденото от него е с огромна стойност, като се има предвид, че е оцеляло хилядолетие, а и е изключително добре съхранено

Информация и снимки: jewishpress.com и blog.smu.edu

Прочетете още

IMG_6099

Жоао Пинто Коелю: Събития отпреди осемдесет години може пак да се повторят

Португалски писател разказва по изящен начин за един от най-жестоките периоди в човешката история Той …