Начало / Свят / Днес е Блумсдей, празникът на „Одисей“ на Джеймс Джойс

Днес е Блумсдей, празникът на „Одисей“ на Джеймс Джойс

На днешния ден, 16 юни, всяка година се отбелязва Блумсдей – празникът на феновете на Джеймс Джойс и неговата незабравима класика, „Одисей“. Денят е кръстен на фамилията на главния герой в романа, Леполд Блум. Датата е избрана, защото тогава се случва всичко в книгата, през 1904 г. Авторът избира точно този ден от годината, защото тогава е първата му среща с Нора Барнакъл, която впоследствие става негова съпруга. Първите празненства са още през далечната 1954 г. Представяме ви материал на „Гардиън“ затова как ще бъде отбелязан поводът в различни точки по света.

Дъблин, Ирландия. В родината на Джойс ще има над 40 мероприятия, свързани с Блумсдей, казват от „James Joyce Centre“. Сред тях ще бъдат разходки, лекции, пулични четения. Планирани са и специални закуски, защото в началото на романа Джойс описва именно закуската на Леополд Блум. Блумсдей винаги е страхотно събитие за Дъблин и цялата страна.

Оукланд, Нова Зеландия. Обикновено се организира 3-часов театрален мюзикъл, в който се играят различни епизоди от „Одисей“. Постановката прилича на рок концерт в края си. Тази година празненствата ще бъдат по-скромни – четения и музика на живо в пъба „Thirsty Dog“.

Пула, Хърватия. Тази година, между 14 и 16 юни, се провежда петия фестивал „Блумсдей Хърватия“. Той е посветен на Джеймс Джойс, литература, музика, танци и кино. Ученици и студенти разиграват сцени от книгата. Днес вечерта ще завърши с изложба и концерт.

Санта Мария, Бразилия. Блумсдей се чества в Санта Мария от 1994 г. с публични четения, поетични дуели и дебати. Главното събитие тази година е в бара „Ponto do Cinema“, където ще се чете Джойс, също английска и бразилска поезия, а ирландска музика ще се изпълнява на живо.

Монреал, Канада. Фестивалът „Блумсдей Монреал“ продължава от 12 до 16 юни. Има  гала концерт, на която се изпълняват обичани от писателя песни, както и се играе постановка по „Одисей“ от гледна точка на Моли Блум, съпругата на главния герой.

Филаделфия, САЩ. Музеят „Rosenbach Museum“ притежава ръкопис на „Одисей“, който е бил притежание на Джойс, както и няколко копия от нулевата серия на класиката. Блумсдей се празнува във Филаделфия вече 23 години. Тази година фестивала продължава цяла седмица, като кулминацията е днес. Тя включва публични четения на романа и монолог на Моли Блум на театрална сцена.

Осло, Норвегия. За шеста поредна година Блумсдей ще се празнува в страната. В музеят „Ибсен“ ще има лекции, посветени на Джойс и Уилям Бътлър Йейтс. Гостите ще бъдат преоблечени като героите в „Одисей“, а ще на театралната сцена ще се адаптират разкази на Джойс от сборника „Дъблинчани“.

Китай. Робърт Бери, илюстрирал графичната адаптация на „Одисей“, имаше вече няколко изложби на своите произведения в Шанхай. След това той ще отиде до Хонконг, където са планирани публични четения за Блумсдей, а китайското му турне ще завърши в Пекин.

Свързани заглавия
100 години от „Дъблинчани“ на Джеймс Джойс
Днес е Блумсдей, светът почита Джойс
Чуйте Джеймс Джойс да чете от „Одисей”

Джеймс Джойс: Шекспир е правилният път за всички умове, които са изгубили равновесие

Книги от Джойс тук

Прочетете още

2019-11-25_new_55162222_I1

Домът на Джеймс Джойс става хостел

Местните смятат идеята за богохулство Кметството в Дъблин изживява трудни дни, след като позволи на …