Начало / Свят / Британски журналисти с изненада научиха, че са „написали“ книги за Путин

Британски журналисти с изненада научиха, че са „написали“ книги за Путин

Руското издателство „Algoritm“ публикува книги за Владимир Путин с посочени автори британски журналисти без тяхното знание, съобщи thebookseller.com. Сред тях са кореспондентът на „Гардиън“ Люк Хардинг и Едуард Лукас от „Икономист“. Издателската къща поддържа по този начин серията си „Проектът Путин“.

„Nobody But Putin“ е с посочен автор Хардинг. Изданието се промотира като продължение на неговата „Mafia State“ от 2011 г. Журналистът, писал книги за Джулиан Асанж и Едуард Сноудън, сподели, че за първи път чул за „Nobody But Putin“, когато негов приятел от Русия случайно забелязал изданието в книжарница в Москва. Сергей Николаев от „Algoritm“ потвърди, че не е искал разрешението на Хардинг, но ако той се свържел с тях със сигурност щяло да се стигне до споразумение и хонорар щял да бъде изплатен на журналиста.

Лукас заяви, че не знае абсолютно нищо за „How the West Lost to Putin“ – книга, с неговото име като автор, която се разпространява на руския книжен пазар. Жертва на схемата станал и Доналд Дженсън, който живее в САЩ. Книга с неговото име на корицата също била издадена от „Algoritm“. Николаев отказа коментар относно изявленията на Лукас и Дженсън.

В поредицата е включена и книга от американския политолог и Нобелов лауреат Хенри Кисинджър. Няма коментари от Кисинджър, но се предполага, че той също не е автор на въпросното издание.

Свързани заглавия
В Русия забраняват книги, публикувани с помощта на „Отворено общество“
МИ 6: Литвиненко е убит заради книгата си

Прочетете още

23121212-768x512

Един човек може да промени света мъничко – 10 цитата от осъдения Глуховски

Прокуратурата искаше да го вкара в затвора до 2033-а Писателят нашумя с критиките си към …