Начало / Свят / В Русия забраняват книги, публикувани с помощта на „Отворено общество“

В Русия забраняват книги, публикувани с помощта на „Отворено общество“

Исторически книги от известните британски изследователи Джон Кийгън и Антъни Бийвър ще бъдат иззети от руските училищни библиотеки. Една от причините е, че са издадени с помощта на фондация „Отворено общество“ на американския банкер и филантроп Джордж Сорос. Въпреки че „Отворено общество“ не е със статут на „нежелана организация“ в Русия, в някои области на страната вече започват да се избавят от наследството й, отбелязва  mediapool.bg, цитирайки в. „Комерсант“.

Според Министерството на образованието в Свердловска област трудовете на двамата известни учени „пропагандират стереотипи, формирани във времената на Третия райх“. В разпореждането за извънредната проверка на библиотеките се посочва, че „във връзка с юбилея от Великата победа е необходимо постъпването на литература в училищата да се държи под особен контрол“.

В края на юли централният в. „Известия“ публикува статията „Структури на фондация „Сорос“ отидоха в руските библиотеки“. В нея се твърди, че американската фондация е създала „мрежа от подконтролни или свързани организации из цяла Русия“. Именно в тази статия за пръв път се появява твърдението, че историците Кийгън и Бийвър „пропагандират стереотипи, формирани във времената на Третия райх“, което е цитирано в заповедта на областното министерство на образованието.

Сър Джон Кийгън (1934-2012) е британски историк и преподавател, специалист по военните конфликти в новата история – от Гражданската война в САЩ до неотдавнашната война в Ирак. В Русия нееднократно е преиздаван неговият основен труд – „Първата световна война“, в който подробно се разглеждат преди всичко политическите грешки, довели до конфликт от такъв мащаб.

Антъни Бийвър (роден 1946 г.) е автор на редици книги по история на Втората световна война. В Русия най-известна е книгата му „Падането на Берлин.1945“, където са описани и факти на насилие над германски мирни жители от страна на съветски войници.

Голяма част от авторитетните руски историци се възпротивиха срещу драстичните мерки. За тях Джон Кийгън и Антъни Бийвър са сериозни учени, а трудовете им са ценни. За някои от тях  изземането от библиотеките на научна литература по идеологически причини е фашизъм.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …