Начало / Критика / „Портите на Европа“ – книга за миналото и бъдещето на Украйна

„Портите на Европа“ – книга за миналото и бъдещето на Украйна

Проучване, което търси авторитетни извори

335082420_169616189181237_5226802402157427263_n

Серхий Плохий, авторът на тази книга, е дете на Запорожието, макар че е роден в Нижни Новгород по времето на Съветския съюз. Родителите му са украинци, които се прибират у дома, за да расте там детето. Така че спокойно може да се каже, че Украйна е родината на Плохий – в тази книга обаче той поглежда към нея и от позицията на емигрант в САЩ.

Историк по професия, 66-годишният учен се посвещава на миналото на целия регион. След работа в съветски и украински университети, през 1996-а за него настъпва прелом – тогава се присъединява към екипа от историци в Университета на Алберта в Едмънтън. От 2007-а пък Плохий преподава История на Украйна в Харвард. По-късно оглавява и Украинския изследователски институт към университета.

Всичко това показва, че професорът създава своята книга „Портите на Европа“ на базата на старателно трупани знания през десетилетията. Книгата е полезна и ако искаме да научим нещо повече за държавата, която привлече вниманието на цял свят, но и ако имаме желание да проумеем как глобалното разделение на Изток и Запад може да повлияе съществуването на не една страна – в случая Украйна.

Мисълта, че книгата изпълнява пропагандни цели, е изкусителна, но първото издание на труда всъщност излиза още през 2015-а. Освен това то представлява само част от дотогавашната дългогодишна работа на Плохий в сферата на религиите, идентичността на страни като Русия, Беларус и Украйна, залеза на империите. Публикува трудове за цената на мира след Втората световна война – или пък за края на Съветския съюз. Всички тези издания се появяват на пазара преди въпросната „Портите на Европа“.

А ценното в тази книга е това, че тя осветява от малко по-различен ъгъл историята на Стария континент изобщо. Проучването на автора започва в древногръцки времена, за да приключи с обявяването на Независима Украйна – на 24 август 1991 г.

След нахлуването на Русия в Украйна миналата година, Плохий се връща към „Портите на Европа“. Книгата изведнъж става по-актуална от всякога. Затова я допълва с още информация и я издава отново. Пише например увод – и в него споделя, че „украинците вероятно имат право да се хвалят с ролята си в промяната на света, колкото шотландците и други националности…”. Българското издание е в превод на Елена Кодинова, Иван Златарски и Мария Михайлова.

Книгата има общо трийсетина глави, като дава възможност да се проследи битието на Украйна в различни сфери на живота. По страниците са и големите личности на украинския народ. “Портите на Европа“ съдържа и мнението на своя автор за случващото се сега – „трагичен случай на повтаряне на историята“.

Ukr

Хубаво е книги като тази да разтварят порти най-вече към бъдещето. И да затварят онези към миналото. След като сме научили достатъчно за него

Текст: Красимир Проданов
Снимки: „Уикипедия“„Въпреки“ и архив на автора

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …