Начало / Свят / МИ 6: Литвиненко е убит заради книгата си

МИ 6: Литвиненко е убит заради книгата си

Книгата на руския шпионин Александър Литвиненко, „Blowing Up Russia“, беше обявена за екстремистка в Русия, съобщи thebookseller.com. Новината беше разпространена от издателя на заглавието на английски език, „Gibson Square Books“. Литвиненко беше убит през 2006 г., като слуховете са, че смъртта му е поръчана от Владимир Путин.

Литвиненко е бивш служител на Федерална служба за сигурност (ФСБ) и КГБ. Той е отстранен от активна служба през 1999 г. Умира през ноември 2006 г. след среща с други двама бивши агенти, на която пие чай с радиоактивен полоний. Разболява се и живее още само 3 седмици. Според непотвърдена информация причина за смъртта му са директните обвинения, които той отправя към президента Владимир Путин.

„Blowing Up Russia“ е написана заедно с руско-американския историк Юрий Фелштински. Изданието представя атентатите в Русия от края на 90-те години и втората чеченска война като правителствена схема за издигане на Путин на власт. Етикетът й на екстремистка я прави невъзможна за купуване онлайн, а всеки, който притежава копие в страната, подлежи на наказание.

Заглавието излиза на руски през 2002 г. След смъртта на Литвиненко Фелштински се свързва с „Gibson Square“. Днес книгата се разпространява на 21 езика. За последно е преиздадена през февруари тази година в Обединеното кралство, като са продадени малко над 10 500 копия. Забраната върху нея е още от януари тази година, но „Gibson Square“ научават чак сега.

Би Би Си пише още, че според източник от британските разузнавателни служби МИ 6 Литвиненко е убит, защото е прекрачил някои граници в книгата си. Една от тях е твърденията, че атентатите в Москва през 1999 г., които взимат 300 жертви, са дело на руските власти. Тогава официално вината е прехвърлена върху чеченски сепаратисти. Според автора атентатите дават основание на Русия да стартира втора чеченска война и убеждава обществеността, че Русия се нуждае от силен лидер.

Прочетете още

23121212-768x512

Един човек може да промени света мъничко – 10 цитата от осъдения Глуховски

Прокуратурата искаше да го вкара в затвора до 2033-а Писателят нашумя с критиките си към …