Начало / Критика / Мъжете доминират в литературата

Мъжете доминират в литературата

Ирландско издателство разпали огъня на дебата между половете, който е повече от актуален през последните години, съобщи „Гардиън“. „Tramp Press“ откри, че почти всички писатели посочват автори мъже, от които са взимали пример. Когато получава ръкопис, независимата издателска къща винаги изисква от неговия автор да посочи имена на писатели, от които е взимал пример и на които се възхищава. Оказва се, че едва 22% от посочените имена са на жени.

Съоснователката на „Tramp Press“ Сара Дейвис-Гоф решила да прегледа последните 100 получини ръкописа. Авторите им посочили общо 148 имена, като едва 33 от тях били на жени. Тя коментира:

„Става въпрос за едни наистина мили и добри мъже и жени, които изброяват писателите, на които се възхищават. Те несъзнателно посочват писатели само от един пол. Ако писател посочи 2 имена, и става въпрос за двама мъже, това е ОК. Никога обаче няма 2 жени. Когато имаме 10 имена – 7 или повече са на мъже. Това показва един от големите проблеми на нашата индустрия. По навик качествените трудове на жени са недоглеждани и пренебрегвани. Резултатите са много по-лоши, отколкото предполагах, затова реших да говоря публично. Не става въпрос за злонамереност, но случайният сексизъм също е сексизъм. Моят призив към всички е да правят своите избори за изкуство, култура, политика и изобщо в живота с повече мисъл и по-внимателно.“

Дейвис-Гоф добави, че издателската къща ще работи повече, за да дава възможност на жените за изява. Тя призовава и другите издателства да постъпят по същия начин.

Прочетете още

elizabethstrout

Обичана американска писателка направи крачка към „Букър“

Изборът сега е между шестима Поредният носител на наградата ще стане ясен на 17 октомври. …