Начало / Свят / Писатели и кноготърговци в САЩ искат правителството да разследва „Амазон“ за злоупотреба и монопол

Писатели и кноготърговци в САЩ искат правителството да разследва „Амазон“ за злоупотреба и монопол

Писателите и книготърговците в САЩ призоваха правителството да разследва „Амазон“ за злоупотреба с доминацията си в дистрибуцията на книги, съобщи „Асошиейтед Прес“. Организациите Американска гилдия на писателите, Асоциация на американските книготърговци и „Authors United“ изпратиха писма до Министерството на правосъдието. Инициативата е подкрепена от водещи имена като Малкълм Гладуел, Урсула Ле Гуин, Майкъл Шейбон и Ан Патчет.

„През последните години „Амазон“ използва доминацията си по начин, който наранява интересите на читателите, ограбва издателската индустрия, разрушава кариерите на писателите и пречи на разпространението на свободни идеи в нашето общество“, пише в писмото на „Authors United“.

Писмото отбелязва и дяловете от пазара на книги в САЩ, които контролира онлайн търговската компания. Това са 75% от продажбите на печатни книги, 65% от продажбите на е-книги, малко над 40% от продажбите на новоизлезлите издания и 85% от продажбите на електронни заглавия, дело на самоиздаващи се автори. Според „Authors United“ „Амазон“ упражнява монопол.

Засега от офисите на „Амазон“ в САЩ и Обединеното кралство отказват коментар. Позицията на корпорацията на Джеф Безос е, че като държи цените ниски, прави книгите по-достъпни за читателите.

Отношенията между издателския бизнес и „Амазон“ са напрегнати от години. Най-тежка ситуацията беше през миналата година, когато диспутът между издателска къща „Hachette“ и онлайн гиганта продължи 6 месеца. „Амазон“ не разпространяваше в сайта си книги, публикувани от издателството. В края на 2014 г. двете страни успяха да подпишат споразумение за цените на американския пазар.

Свързани заглавия
„Амазон“ ще плаща на писателите според прочетените страници

За няколко часа „Амазон“ продаваше списанието на „Ислямска държава“

Урсула Ле Гуин: Всяка покупка от „Амазон“ е глас за безсъдържателната култура
„Амазон“ ще доставя книги с безпилотни самолети?

„Амазон“ и „Hachette“ най-накрая се разбраха

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1adde0d19e

Салман Рушди и Уелбек са с най-голям шанс за Нобелова награда

Името на победителя ще знаем след броени часове Литературните експерти прогнозират, че тази година Шведската …