Начало / Свят / „Амазон“ ще плаща на писателите според прочетените страници

„Амазон“ ще плаща на писателите според прочетените страници

„Амазон“ ще започне да плаща възнаграждения на писателите спрямо прочетените страници от читателите, използващи четец „Kindle“, а не според броя на изтеглените книги, съобщи британският „Телеграф“. Ако читателят прочете само ¼ от книгата, то авторът ще получи едва ¼ от парите, които би получил при прочитане на цялото издание.

Решението, което ще влезе в сила от 1 юли, вече предизвиква притеснения. Някои автори смятат, че се поставя опасен прецедент, който може да се разпространи в книжната индустрия. Също така отново се повдигат въпросите за следенето и придобиването на данни от клиентите.

От компанията смятат, че по този начин се възнаграждават автори, които пишат дълги и интересни книги. Те ще получат повече от други, които публикуват заглавия от 150 страници например. „Амазон“ са разработили и програма, която да стандартизира шрифта и форматирането, за да не могат писателите да удължават чрез тях изданията си.

Американският журналист и писател Питър Маас изрази мнение срещу стъпката на организацията на Джеф Безос. Той публикува в „Туитър“:

„Сега „Амазон“ решиха да плащат на писателите само според прочетените страници. Искам същото правило да се приложи и в ресторантите. Плащам само за тази част от ястието, която съм изял.“

Трябва да се отбележи, че правилото ще влезе в сила само за тези, които включват книгите си в програмата „Kindle Direct Publishing Select“, която ги прави достъпни в библиотеката на „Kindle“. Всеки автор може да избере дали да се включи.

Ако системата се разпространи и приложи за всички книги, достъпни в електронен формат, някои популярни автори ще регистрират спад в приходите си. „Щиглецът“ от Дона Тарт беше един от бестселърите на 2014 г., но според данни на „Kobo“, конкурент на „Kindle“, едва 44% от читателите са стигнали до края, след като веднъж са започнали дългия роман от близо 1000 страници.

Свързани заглавия
За няколко часа „Амазон“ продаваше списанието на „Ислямска държава“

Урсула Ле Гуин: Всяка покупка от „Амазон“ е глас за безсъдържателната култура
„Амазон“ ще доставя книги с безпилотни самолети?

Прочетете още

triffids

Денят на трифидите отново настъпва

Култова фантастика за човекоядни растения пак ще бъде екранизирана „Амазон Студиос“ обявиха плановете си да създадат …