Начало / Свят / Носителка на азиатския „Букър“ е замесена в скандал с плагиатство

Носителка на азиатския „Букър“ е замесена в скандал с плагиатство

Южнокорейската писателка Кюнг-сук Шин, носителка на наградата „Man Asian Literary Prize“, по-известна като азиатския „Букър“, беше замесена в скандал с плагиатство, съобщи „Гардиън“. Тя беше обвинена от писателя и поет Лий Юнг-джун, че е преписала в разказа си „Legend“ от „Patriotism“ на Юкио Мишима. Той определи действията й като „пример за плагиатство, нечестна и неприемлива постъпка“.

Миналата седмица Шин публикува изявление в корейския вестник „Korea Times“, в което отрече обвиненията и помоли феновете си да й вярват. Сега обаче авторката смени позицията си и заяви, че обвиненията са справедливи. Макар да допълни, че не може да си спомни да е чела някога „Patriotism“, тя се извини на читателите си.

„Отчаяно се опитах да си спомня да съм чела някога „Patriotism“, но не успях. Намирам се в ситуация, в която не мога да вярвам и на собствената си памет. Извинявам се на писателя, който повдигна обвиненията, на всички мои познати, и най-вече на читателите, които четат моите романи. Аз съм виновна за всичко“, сподели Шин.

Шин и нейните издатели ще премахнат „Legend“ от сборника, в който е публикуван. В същото време професора по литература Хюн Так-су също я обвини в плагиатство. Според него, в книгата „Please Look After Mother“, наградена с „Man Asian Literary Prize“ през 2012 г., Шин е плагитствала както от вече споменатия разказ на Мишима, така и от „The Middle of Life“, дело на германската писателка Луиз Ринзер.

Вестникът „Korea Times“ припомня, че през 2000 г. Шин е обвинявана в плагиатство за още 2 заглавия – сборника „The Strawberry Field“ и романа „The Train Departs at 7“. Тогава тя отрича.

Свързани заглавия
За първи път жена спечели азиатската награда за литература

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1647612692927,preis-der-leipziger-buchmesse-2022-die-preistraeger-100__v-16x9@2dL_-6c42aff4e68b43c7868c3240d3ebfa29867457da

Книга с грешки спечели награда в Лайпциг

Призът се връчва от тамошния панаир Eine Runde Sache е роман от израелския писател Томер …