Начало / Свят / Носителка на азиатския „Букър“ е замесена в скандал с плагиатство

Носителка на азиатския „Букър“ е замесена в скандал с плагиатство

Южнокорейската писателка Кюнг-сук Шин, носителка на наградата „Man Asian Literary Prize“, по-известна като азиатския „Букър“, беше замесена в скандал с плагиатство, съобщи „Гардиън“. Тя беше обвинена от писателя и поет Лий Юнг-джун, че е преписала в разказа си „Legend“ от „Patriotism“ на Юкио Мишима. Той определи действията й като „пример за плагиатство, нечестна и неприемлива постъпка“.

Миналата седмица Шин публикува изявление в корейския вестник „Korea Times“, в което отрече обвиненията и помоли феновете си да й вярват. Сега обаче авторката смени позицията си и заяви, че обвиненията са справедливи. Макар да допълни, че не може да си спомни да е чела някога „Patriotism“, тя се извини на читателите си.

„Отчаяно се опитах да си спомня да съм чела някога „Patriotism“, но не успях. Намирам се в ситуация, в която не мога да вярвам и на собствената си памет. Извинявам се на писателя, който повдигна обвиненията, на всички мои познати, и най-вече на читателите, които четат моите романи. Аз съм виновна за всичко“, сподели Шин.

Шин и нейните издатели ще премахнат „Legend“ от сборника, в който е публикуван. В същото време професора по литература Хюн Так-су също я обвини в плагиатство. Според него, в книгата „Please Look After Mother“, наградена с „Man Asian Literary Prize“ през 2012 г., Шин е плагитствала както от вече споменатия разказ на Мишима, така и от „The Middle of Life“, дело на германската писателка Луиз Ринзер.

Вестникът „Korea Times“ припомня, че през 2000 г. Шин е обвинявана в плагиатство за още 2 заглавия – сборника „The Strawberry Field“ и романа „The Train Departs at 7“. Тогава тя отрича.

Свързани заглавия
За първи път жена спечели азиатската награда за литература

Прочетете още

masha-gessen-bw

Маша Гесен: „Никой народ не е само жертва“

Ивицата Газа е като еврейско гето, казва още тя Американската писателка от руски произход заслужи …