Начало / Свят / Почина последната секретарка на Фицджералд

Почина последната секретарка на Фицджералд

Последната секретарка на Франсис Скот Фицджералд – Франсис Крол Ринг, почина на 99 години, съобщи „Лос Анджелис Таймс“. Ринг започва да работи за писателя през 1939 г., когато той вече е отписан от литературната критика. По това време Фицджералд е изпращал разкази до литературните списания, работил е по няколко малки проекта с „Холивуд“ и е писал последния си роман, „The Love of the Last Tycoon“, който остава незавършен.

Когато Ринг се запознава с американския класик, тя е на 22 години. Изпратена е от бюро по труда. През 2009 г. тя разказва:

„Той лежеше на легло. Зададе ми най-различни въпроси. След това ми даде пари и ме помоли да ги занеса на дъщеря му и да му се обадя, когато свърша работата. Това беше неговият начин да тества моята честност. Скоро беше прехвърлил 40, но беше крехък. Човек, на когото ти се иска да помогнеш. Имаше бледа кожа, много сини очи и беше чаровен.“

През 1993 г. в интервю Ринг казва, че Фицджералд никога не я е третирал като негов служител, а винаги като равна. Двамата си говорили за филми, книги и състоянието на света. Веднъж отворила негов гардероб, в който не намерила дрехи, а само бутилки от джин.

Франсис Крол Ринг е родена през 1916 г. в Бронкс. Баща й бил кожар и семейството се мести в Лос Анджелис, с цел да бъдат намерени клиенти от „Холивуд“. Ринг обаче не била словоохотлива и точно това привлича писателя. Той не искал новини за работата му да изтичат в публичното пространство. Фицджералд умира през декември 1940 г.

Ринг започва работа в отдела за сценарии на студиото „Paramount“. По-късно се омъжва за търговец на коли, от когото има 2 деца. След като остава вдовица през 1965 г., се връща на пълен работен ден като редакторка на списанието „Westways“. През 1985 г. публикува книга за познанството с Фицджералд, озаглавена „Against the Current: As I Remember F. Scott Fitzgerald“.

Свързани заглавия
Домът на Франсис Скот Фицджералд, в който е написал „Великият Гетсби“, се продава за близо 4 млн. долара

Франсис Скот Фицджералд: Мъжете стават смес от чаровните маниери на жените, които са познавали

Разкази на Фицджералд излязоха за първи път нередактирани
„Великият Гетсби” е книга на годината според „USA Today”
Образователен списък от Франсис Скот Фицджералд

Книги от Франсис Скот Фицджералд тук

Фото: coffeespew.org

Прочетете още

d6d94ea0b9bf00c4ac53fa77e4798468

Фр. С. Фицджералд: Никога не можеш да си сигурен какво място заемаш в живота на другия

Преди 120 години на днешния ден се ражда Франсис Скот Фицджералд. А умира само 44 …