Начало / Любопитно / 10 неща, които сигурно не знаетe за Франсис Скот Фицджералд

10 неща, които сигурно не знаетe за Франсис Скот Фицджералд

scott-fitzgerald-011Обичаният Ф. С. Фицджералд е познат като „американският мечтател”, авторът на „Великият Гетсби” и човекът, популяризирал фразата „Епохата на джаза”. Въпреки голямата му известност и интереса към него и съпругата му Зелда, има някои подробности от живота му, които не са широко известни. Ето някои части от биографичната книга  „Изгубен рай: животът на Ф. С. Фицджералд” (Paradise Lost: A Life of F. Scott Fitzgerald), които може и да не знаете:

  1. Фицджералд пише емблематичната за концепцията на Великия американски роман история „Великият Гетсби” не в Америка, а в Европа. През май 1924 г. писателят и съпругата му заминават от бележития за епохата Ню Йорк за френската Ривиера и после за Италия. Там, под влиянието на все още възстановяващия се от войната стар континент, той развива идеята за американската мечта.
  2. Искал е да бъде поет. Като студент в „Принстън” пише поеми. Вдъхновен от Джон Кийтс и насърчаван от състудентите си, той мечтае да стане знаменит американски поет. През 1917 г., докато е в армията, решава, че може да срещне смъртта в битка и иска да остави свое произведение като завет. Но военната атмосфера не му се струва подходяща за поезия, затова облича идеята си в дрехите на романа. През 1920 г. излиза дебютната му книга „Отсам Рая”.
  3. В началото на 20-те години пише пиесата „Зеленчукът” (The Vegetable). Тя представя героя Джери Фрост, който мечтае да работи като пощальон. Една вечер той сънува, че е президент и осъзнава, че всъщност не иска това, а му е втълпено, че би трябвало да е така от една култура, обсебена от идеята за пари и власт. Скептичният поглед на Фицджералд към американската мечта в тази пиеса не се харесва на публиката. Премиерата е през ноември 1923 г. и остава единственото представяне.
  4. Джей Гетсби има прилика с дядото на писателя по майчина линия. Филип Франсис МакКуилиан (Philip Francis McQuilian) емигрира от Ирландия в Илинойс, САЩ. Също като прототипа си, МакКуилиан се откъсва от корените си и изгражда живота си наново. На 38 години започва бизнес и бързо прави състояние. Той израства бързо от беден емигрант до преуспял бизнесмен в индустриалната епоха. Умира млад – едва на 43 години от хроничен нефрит, който е получил вследствие на прекарана туберкулоза. Оставя наследство от 6 млн. днешни щатски долара.
  5. Фицджералд учи, но никога не завършва „Принстън”. Той се явява неуспешно на изпити 2 пъти, след което на 17-ия си рожден ден си урежда среща с комисията по прием и успява да убеди членовете ѝ да го приемат. През следващите 4 години занемарява ученето, като посвещава цялата си енергия на писането на публикации за университетския вестник и текстове за музикална постановка в кампуса. През зимата на 1917 г., смятайки, че ще бъде изключен от университета, той сам напуска и се записва в армията.
  6. Баща му помага на войниците на Конфедерацията по време на Гражданската война. Едуард Фицджералд (Edward Fitzgerald) израства в известната с тютюна си провинция в щата Мериленд, облагодетелствана от Конфедерацията. Едва 9-годишен прекарва шпиони от Конфедерацията през реката Потомак.
  7. Скот и Зелда се женят броени дни след излизането на дебютния му роман. През първата събота на април 1920 г., едва 8 дни след като е издадена „Отсам рая”, двамата сключват брак с малка и прибързана церемония в катедралата „Св. Патрик” в Ню Йорк. Родителите и на двамата не присъстват на венчавката, няма и тържество след това.
  8. Зелда идва от знатен южен род. Също като Фицджералд и нейната фамилия има дългогодишна връзка с Конфедерацията. Прачичо ѝ Джон Тайлър Морган е конфедерален генерал и по-късно част от Сената на САЩ, а дядо ѝ по майчина линия участва в 1-вия и 2-рия Конфедерален Конгрес и за кратко също е член на Сената. Баща ѝ е съдия от Върховния съд в Алабама от 1909 г. до 1930 г.
  9. Фицджералд иска да напише роман за „майцеубийство”. След излизането на „Великият Гетсби” той се надява да напише роман за богато семейство, в центъра на който да има такова убийство. Вдъхновен е от известния по това време (от 1924 г.) случай „Леополд и Лоеб” за убийството на малко момче в Чикаго. Колебае се между заглавия като „Момчето, което уби майка си” (The boy who killed his mother), „Световното изложение”  (The world’s fair) и „Нашия вид” (Our type), но успява да напише само 4 глави. Заради финансови затруднения продължава да пише кратки разкази, а по-късно през 1930 г. емоционалният срив на Зелда тласка артистичните му възгледи в друга посока.
  10. Последният му авторски хонорар е за 13.13 долара. През август 1940 г. получава чек с „двоен лош късмет” – 13.13$. Четири месеца по-късно умира от сърдечна недостатъчност, едва 44-годишен. През цялата година са продадени едва 15 екземпляра от „Великият Гетсби”. След десетилетие нова вълна обхваща както учениците, така и читателите, и Фицжералд се превръща в американски литературен канон. През 2013 г. издателят му казва, че около 25 млн. екземпляра от романа са продадени по света. Тъжен паралел с по-малко от 25-те хиляди, реализирани, докато авторът е жив.

zelda-fscott-fitzgerald-croppedjpg

Превод на Кристина Цонева по материали от Publishers Weekly

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

dsc_4814

Зловещото и мрачното привлича

Тръгваме от миналото и вървим към бъдещето с Емил Минчев, когото познаваме от преводите на …