Начало / България / Злината под маската на богатството

Злината под маската на богатството

218211_bЧуем ли името на Франсис Скот Фицджералд, в ума ни веднага изникват заглавия като „Нежна е нощта”, „Красиви и прокълнати” и, разбира се, „Великият Гетсби” – романи, които превръщат американския писател с ирландски произход в един от класиците на световната литература. Малцина знаят обаче, че приживе Фицджералд дължи славата си на блестящите си разкази и новели.

Новелата „Диамант, голям колкото „Риц” (изд. „Хеликон“) е една от най-показателните творби за онова време, но безкрайно актуална и днес. В тази модерна приказка за богатството, егоизма и алчността Фицджералд ни пренася в един привидно прекрасен свят, в който обаче притежанието на огромно състояние не носи свобода и сигурност, а поквара и разруха.

Младежът Джон Ънгър от градчето Хадес приема покана да гостува за кратко на своя съученик Пърси Уошингтън. По пътя за дома на Пърси Джон постепенно разбира колко богато е всъщност семейство Уошингтън – те притежават най-големия диамант в света, по-голям дори от хотел „Риц-Карлтън“. Чрез своето неизмерно богатство и власт бащата на Пърси е успял с цената на чужди животи да запази диаманта и местонахождението на замъка им в тайна. Ала Джон разбира, че и самият той няма как да напусне жив това място, след като знае за съществуването му.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

dsc_4814

Зловещото и мрачното привлича

Тръгваме от миналото и вървим към бъдещето с Емил Минчев, когото познаваме от преводите на …