Начало / България / Злината под маската на богатството

Злината под маската на богатството

218211_bЧуем ли името на Франсис Скот Фицджералд, в ума ни веднага изникват заглавия като „Нежна е нощта”, „Красиви и прокълнати” и, разбира се, „Великият Гетсби” – романи, които превръщат американския писател с ирландски произход в един от класиците на световната литература. Малцина знаят обаче, че приживе Фицджералд дължи славата си на блестящите си разкази и новели.

Новелата „Диамант, голям колкото „Риц” (изд. „Хеликон“) е една от най-показателните творби за онова време, но безкрайно актуална и днес. В тази модерна приказка за богатството, егоизма и алчността Фицджералд ни пренася в един привидно прекрасен свят, в който обаче притежанието на огромно състояние не носи свобода и сигурност, а поквара и разруха.

Младежът Джон Ънгър от градчето Хадес приема покана да гостува за кратко на своя съученик Пърси Уошингтън. По пътя за дома на Пърси Джон постепенно разбира колко богато е всъщност семейство Уошингтън – те притежават най-големия диамант в света, по-голям дори от хотел „Риц-Карлтън“. Чрез своето неизмерно богатство и власт бащата на Пърси е успял с цената на чужди животи да запази диаманта и местонахождението на замъка им в тайна. Ала Джон разбира, че и самият той няма как да напусне жив това място, след като знае за съществуването му.

Прочетете още

dsc_4814

Зловещото и мрачното привлича

Тръгваме от миналото и вървим към бъдещето с Емил Минчев, когото познаваме от преводите на …