Начало / България / Неизтощим романтик

Неизтощим романтик

За Лира - Великият ГетсбиВ навечерието на Коледа „Хеликон“ направи чудесен подарък на своите приятели читатели − две нови издания, с меки и твърди корици, на „Великият Гетсби“ от Франсис Скот Фицджералд. Преводът е на майсторът в това изкуство Нели Доспевска, а оформлението − на младата английска художничка Лизи Симпсън.

Този прекрасен роман може да се чете десетки пъти и никога да не омръзва на запленения му читател. Защото освен сдържания си, точен и през сълзи хладнокръвен език, Фицджералд притежава едно рядко качество – да е неизтощим романтик. Да обрисува с майсторското си перо хорското лекомислие и  разглезеност, стигащи до подлост, и да остава предан на вярата си в чистотата на човешкото сърце.

Текстове като този за пореден път ни убеждават, че голямата литература живее във и извън времето. Годините не я състаряват, напротив, насищат я с нова и непреходна стойност, сгъстяват краските ѝ, но и разширяват вътрешните ѝ пространства. Не е нужно да сме дълбокомъдрени познавачи на словото, за да оценим прелестта на подобна проза. Достатъчно е вътре в гърдите ни онова нещо, което всеки от нас назовава с различни думи, да не е угаснало и да разпръсква деликатната си светлина над нашите вчерашни  и утрешни помисли и дела.

Прочетете още

methode_times_prod_web_bin_65e0403c-c727-11e8-9259-db41e732e46f

Харуки Мураками: Пиша от 40 години и знам как да го правя

Новата си книга сътворява в знак на почит към „Великият Гетсби“ и Фицджералд „Убийството на …