Начало / Свят / Софи Лагуна спечели най-авторитетната литературна награда в Австралия

Софи Лагуна спечели най-авторитетната литературна награда в Австралия

Софи Лагуна спечели най-авторитетната литературна награда в Австралия, „Майлс Франклин“, съобщи „Гардиън“. Тя беше отличена за романа си „The Eye of the Sheep“ на церемония в Мелбърн късно снощи. Книгата разказва за родители, които трябва да се справят с обучителните трудности на сина си. Лагуна прибави 60 000 долара към сметката си.

„Това е един изключителен роман за любов и гняв и как понякога много малко ги разделя. Отличава се със суров, енергичен и пленяващ изказ“, коментира Ричард Невил, библиотекар и председател на журито.

Наградата „Майлс Франклин“ се връчва всяка година за роман, който едновременно има висока литературна стойност, но и представя отлично австралийския дух и начин на живот. Призът е учреден през далечната 1954 г. в памет на писателката и феминистка Стела Майлс Франклин (1879–1954).

Софи Лагуна запчва да учи право, но скоро осъзнава, че това не е за нея. Няколко години учи актьорско майсторство и работи като актриса. Чак след като надхвърля 30 години започва да пише. Авторка е на романи за деца и възрастни, както и на пиеси. Сред публикуваните й заглавия са „One Foot Wrong “, „Too Loud Lily“, „The Eye of the Sheep“ и др.

Свързани заглавия
Мишел де Кретсър спечели наградата „Miles Franklin award”

Фото: sofielaguna.com

Прочетете още

231021-99-652343-v3-s2048-1

Салман Рушди получи почти тайно наградата „Вацлав Хавел“

Тя се връчва в Ню Йорк Присъствието на претърпелия сериозно нападение писател остана неизвестно за всички преди …