Начало / Свят / Книготърговците се обединиха в защита на свободата на изразяване

Книготърговците се обединиха в защита на свободата на изразяване

Книготърговците се обединиха в защита на свободата на изразяване, съобщи thebookseller.com. Европейската и международна федерация на книготърговците изрази тази позиция на конференция, проведена на 22 юни в Брюксел. Представители на организацията споделиха, че от последната им конференция, проведена през април 2014 г., поредица трагични събития са се случили по света.

Изброени бяха терористичното нападение над редакцията на сатиричното френско списание „Шарли ебдо“, осъждането на 10 години затвор и 1 000 удара с камшик в Саудитска Арабия на блогъра  Раиф Бадауи заради критиките му към местни духовници, публикувани в собствения му сайт, жестокото убийство от религиозни екстремисти на блогъра и журналист Ананта Биджой Дас в Бангладеш. Споменат беше и китайският активист и Нобелов лауреат Лиу Ксиаобо, който излежава 11-годишната си присъда в затвора от 2008 г. насам.

Говорител на Европейската и международна федерация на книготърговците заяви:

„Книгите разпространяват културата, а културата дава сила на гражданите. Книготърговците подкрепят свободата на изразяване, защото всеки трябва да бъде добре образован и информиран. Свободата на изразяване е фундаментален демократичен принцип, който трябва да бъде уважаван, независимо от обстоятелствата. Той е гръбнакът на книгоиздаването и книготърговците ще го защитават с всички сили.“

Свързани заглавия
800 години от подписването на Велика харта на свободите
Писатели осъдиха убийствата на блогъри в Бангладеш
Салман Рушди пред студенти: Джон Ф. Кенеди и Нелсън Мандела използваха едни и същи думи – свободата е неприкосновена

Прочетете още

20221128_He_TOP_Artboard 10

Най-продаваните книги през 2022-а: Годината приключва под знака на Мария Лалева

Читателите вярват на любимите си автори Верни читателски аудитории – и това стои в основата …