Начало / Свят / Официално погребение на Сервантес се състоя в Мадрид

Официално погребение на Сервантес се състоя в Мадрид

Испания погреба отново най-великия си писател, Мигел де Сервантес, почти 400 години след смъртта му, съобщи „Гардиън“. Официалната церемония се състоя в Мадрид. Монумент в памет на автора на „Дон Кихот“ беше открит в испанската столица. Ана Ботея, кмет на Мадрид, постави лавров венец на паметника. Церемонията включваше и военни почести, защото се знае, че писателят се е сражавал за родината си.

Останките на Сервантес бяха открити по-рано тази година в гробница под пода на църквата „Convent of las Monjas Trinitarias Descalzas“. Реконструкциите на манастира през вековете направиха търсенето особено трудно. То продължи около година.

В гробницата под манастирската църква бяха открити останките на 15 души, като се знаеше, че писателят е един от тях. Сред уликите, помогнали на изследователите, бяха известните за Сервантес факти. Знае се, че той е починал на 69 години, когато е документирал, че по това време е имал само 6 зъба . Освен това е бил раняван –  прострелян два пъти в гърдите и веднъж в лявата ръка по време на Битката при Лепанто от 1571 г. Обединените сили на Свещената лига, в която е и Испания, побеждават флота на Османската империя в една от най-важните битки, водени по море.

В края на януари тази година учените откриха ковчег с иницалите на писателя. На база на известните факти те заключиха, че фрагментите от кости вътре са на автора на „Дон Кихот“, макар и да нямаха категорично доказателство.

Ботея определи откритието като изплащане на вековен дълг на държавата към Сервантес. Тя заяви:

„Вече можем да кажем: „Мигел, мисията е изпълнена!“

Свързани заглавия
Останките на Сервантес най-накрая са открити

Намерен е ковчегът на Мигел де Сервантес

Мигел де Сервантес: Нека този, който е дал, мълчи; да говори този, който е получил

Има напредък в издирването на гроба на Сервантес

Учени започват търсене на останките на Сервантес

Кметството на Мадрид финансира издирването на тленните останки на Сервантес

Археолози търсят костите на Сервантес в Мадрид

Книги от Сервантес тук

Прочетете още

alphabets-2365812_1920

Талант, по-силен от болестта

Свикнали сме да се възхищаваме на големите писатели – да цитираме редове от творбите им …