Начало / България / „Моят таен любовен живот“ донесе „Цветето на Хеликон” на Иво Сиромахов

„Моят таен любовен живот“ донесе „Цветето на Хеликон” на Иво Сиромахов

Романът „Моят таен любовен живот“ на Иво Сиромахов спечели за автора си наградата „Цветето на Хеликон”. Тя беше връчена от миналогодишния носител Алек Попов днес, 23 април – Световния ден на книгата, в столичната книжарница „Хеликон-Витоша“. Наградата е „безсребърна” и я печели тази от 12-те номинирани книги за наградата „Хеликон” за съвременна проза през 2014 г., от която в книжарниците на „Хеликон” са продадени най-много екземпляри.

„Цветето на Хеликон“ е най-престижната българска награда за литература, защото се присъжда от читателите. При нея няма шуробаджанащина и псевдоинтелектуалност, защото за нея хората са гласували с парите си. Няма трикове, с които да станеш по-четен. Най-важното във всяка област е да си талантлив и да работиш, а задачата на четенето е да носи удоволствие и щастие, не да ни кара да мислим какво е искал да каже авторът. Най-големият грях към литературата го извършва българското училище с отблъскващата си и архаична програма. Не може да карат учениците от  шести клас да броят анафорите в поезията на Яворов. Трябва да спасим това поколение. Облечен съм с фрак в знак на уважение към книгите и празника. Стига ми тази награда! Да живее България”, заяви Сиромахов.

Церемонията по връчването на „Цветето на Хеликон” беше предшествана по традиция с оповестяването на още една литературна награда – Националния конкурс за къс разказ „Рашко Сугарев“. Тя се присъжда на млади автори до 35-годишна възраст. Първото място в ХVІІІ издание спечели „Черно-бели снимки“на Наталия Атанасова. Разказът отправя посланието, че хората могат да живеят пълноценно, независимо от тяхната възраст. С втора и трета награда бяха отличени „Четири мига от лятото“ на Калин Василев и „Кадиш за неродените“ на Патриция Николова.

Писателят Георги Величков, член на журито, сподели, че от 23 конкуриращи се разказа, 20 са били фантастични.Той посъветва младите, въпреки че пишат фентъзи, да търсят душевността на човека, както правят класиците в този жанр.

Световният ден на книгата завърши с безпрецедентно щафетно четене на класически произведения от представителите на културните центрове в София – Енцио Ветцел, директор на Гьоте институт, Любов Костова, директор на Британския съвет, Агнешка Кошчушко, директор на Полския институт, Катерина Хуртаева, директор на Чешкия център, Луиджина Педи, директор на Италианския културен институт, Дьорди Димитров, заместник-директор на Унгарския институт, Кенуъд Хил, преводач и преподавател, Васко Щутаров, директор на Културно-информационния център на Македония. Специално участие взе и Шин Менг-хо – посланикът на Южна Корея. Той представи Инчеон – Световна столица на книгата, чиято програма е фокусирана върху осигуряване на достъп до книгата и за непривилегированите слоеве на обществото. Той цитира откъси от Конфуций и Перикъл, акцентирайки, че днешното общество е направило крачка назад от времето, в което са живели те.

Свързани заглавия

Иво Сиромахов: Всяка голяма любов рано или късно потъва

Забравихте ли вече Валери Петров?

Пет смешни книги

Три яки български книги

Иво Сиромахов: Пълна дивотия е, че в учебната програма няма хумористична литература

Иво Сиромахов благодари на Слави Бинев, Вежди Рашидов и Бойко Борисов за книгите си

Да четеш живота на другите

Иво Сиромахов: Ако искаме да избягаме от сиромашията, първо трябва да променим манталитета си

Иво Сиромахов е любимият съвременен български автор на пловдивчани

Иво Сиромахов ще отговаря на въпроси на читатели във „Фейсбук“

Утре пловдивчани посочват любимия си съвременен български автор

Иво Сиромахов представя „Моят таен любовен живот“ с национално турне

„Моят таен любовен живот“ от Иво Сиромахов (анотация и откъс)

Иво Сиромахов: Часовете по литература са часове по скука

Иво Сиромахов: Писането на книги е диалог, а не проповед

„Моят таен любовен живот“ тук

Прочетете още

231802_b

Министър-председател на България е чалга певица в новия роман на Иво Сиромахов

Популярният български писател, драматург, журналист и сценарист Иво Сиромахов ще зарадва почитателите си с нов …