Начало / България / Излезе книга за арменския геноцид

Излезе книга за арменския геноцид

Излезе книга, разнищваща особено актуалния днес въпрос за  арменския геноцид. В „100 години арменски геноцид“  Карник Бадваганян търси отговори на въпросите: извършен ли е геноцид над арменския народ?; какви перипетии са преодолели германците в продължение на седем години, за да признаят Холокоста над евреите?; защо турците не успяха да сторят това, макар и след 100 години за арменския геноцид?

В книгата са разгледани подробно исторически събития, свързани със съдбата на арменския народ: Първата султанска харта, епохата на Абдул Хамид II, Сасунското въстание, въстанието в Зейтун, докладът на патриарх Мъгърдич Хримян, майските искания за реформи в населявани предимно от арменци вилаети, възникването на опозиционни движения в Османската империя, трагедията в Адана, Първата световна война, решението за депортация, завръщането от депортация, Кемалистката революция, Международната харта за правата на човека и арменският въпрос и др.

За да се опита да разкрие по-лесно етиологията на арменския геноцид, авторът смята за необходимо да се проследят основните управленски проблеми на Османската империя, възникването на Младотурското движение и неговите преобразувания. Изданието съдържа документи и карта за депортацията и бежанските пътища на западните арменци.

„100 години арменски геноцид“ е осма книга от поредицата „Спасената история“, чието начало беше поставено през 2013 г. с текстовете, посветени на България и на българския народ по време на Междусъюзническата война, в труда „Живата истина“ на Павел Милюков. Сред заглавията в поредицата са още: „Македония и Българското възраждане“ на Симеон Радев, „Лятото на 1913 година“ на Георги Илиев, „Диктаторът. Животът на Стефан Стамболов“ на Антон Страшимиров и др.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …