Начало / Свят / Габриел Гарсия Маркес бил свръзка на Фидел Кастро и Пабло Ескобар

Габриел Гарсия Маркес бил свръзка на Фидел Кастро и Пабло Ескобар

Габриел Гарсия Маркес бил свръзка на Фидел Кастро и Пабло Ескобар, съобщи businessinsider.com.au. Писателят доставял писма от колумбийския наркобос до кубинския диктатор. Това заяви в интервю Джон Хайро Веласкес Васкес, топ килър на картела на Ескобар, „Меделин“.

Васкес, по прякор Попай, бил ключова фигура в картела. Той е лично отговорен за смъртта на над 300 души и замесен в убийствата на още 3000. Килърът беше освободен през август миналата година за добро поведение след 23 години зад решетките. В интервю за пуерториканската телевизия „Wapa TV“, Васкес заяви, че едно от задълженията му било и да се среща с известни интелектуалци и световни лидери. Лично доставял писма от Ескобар на Маркес, който пък ги предавал на Фидел и Раул Кастро.

„Ще ви дам една ключова информация. Свръзката между Ескобар, Куба и САЩ се казва Габриел Гарсия Маркес. Раул Кастро получаваше кокаин от Ескобар и Фидел беше наясно. Раул Кастро е човекът, който е отговорен за пазара на кокаин в Маями. Веднъж бях в Мексико, за да доставя на Маркес писмо за Фидел и Раул. Когато кацнах, ме посрещнаха полицаи и ме отведоха до място, на което Габо раздаваше автографи. По едно време той ме повика настрани. Попита ме къде е писмото и аз му го дадох. Пабло искаше руска подводница от Фидел, за да пренася наркотици от Мексико през Хавана и до Маями. Фидел не беше световен лидер. Той беше диктатор и наркотрафикант“, коментира наемният убиец.

Маркес беше една от най-влиятелните културни фигури за Латинска Америка. Писателят и журналист е считан за родоначалник на жанра магически реализъм, а романът му „Сто години самота“ е със статут на класика. Смъртта му през 2014 г. предизвика изблик на скръб в цял свят. Приятелството му с Кастро беше всеизвестно, което е и причината ФБР да го следи в продължение на 24 години.

Малко преди освобождаването си 52-годишният Попай заяви, че има 80% шанс да бъде убит от бивши съперници на картела. Той разказа публично как е отвлякъл и убил колумбийски функционери по заповед на Ескобар. Васкес е отговорен и за атентата на полет 203 на авиолинии „Авианка“ през 1989 г., при който загинаха 107 души, както и за убийството на политика Луис Галан, който се кандидатира 2 пъти неуспешно за президент на Колумбия. Попай уточни, че не твърди, че големия писател е бил част от мрежата на „Маделин“, а само, че е служил за свръзка и е доставял писма.

„Никога не съм казвал, че е чел писмата или че е бил трафикант. Раул и Фидел Кастро бяха трафиканти.“

Свързани заглавия
Препогребват Маркес в манастир в Колумбия

Габриел Гарсия Маркес: Не плачи, защото е свършило. Усмихни се, защото е станало

Книгите, които са изградили мирогледа на Маркес

Сделката за архива на Маркес е на стойност 2.2 млн. долара

Архивът на Габриел Гарсия Маркес ще се съхранява в Тексас

Речите на Габриел Гарсия Маркес бяха публикувани в книга 

Книги на Габриел Гарсия Маркес излизат в електронен формат за първи път

Маркес пушел по 6 кутии цигари на ден, докато пишел „Сто години самота“ (малко известни факти за Габо)

Испанският „Ла Вангуардия“ публикува откъс от неиздаван роман на Маркес

Маркес е оставил готов роман

Семейството на Маркес ще решава дали да върне праха му в Колумбия

Светът отдаде почит на Габриел Гарсия Маркес

Почина класикът Габриел Гарсия Маркес

Габриел Гарсия Маркес излезе от болница

Синът на Маркес: Баща ми е добре

Габриел Гарсия Маркес е приет по спешност в болница

Книги на Маркес тук

Прочетете още

2KW2PIF5AVFQ7AETZVIK5BYF2Q

Барселонската библиотека „Габриел Гарсия Маркес“ е най-добра в света

Приносът ѝ за общността е безспорен Отличието се връчва от Международната федерация на библиотечните асоциации …