Начало / Свят / Барселонската библиотека „Габриел Гарсия Маркес“ е най-добра в света

Барселонската библиотека „Габриел Гарсия Маркес“ е най-добра в света

Приносът ѝ за общността е безспорен

53133085732_2cf1c644e2_c

Отличието се връчва от Международната федерация на библиотечните асоциации и институции, като има и финансова равностойност, която е по-скоро символична – 5000 долара. Най-добра обществена библиотека се избира всяка година. Името на победителя през 2023-а беше обявено по време на Световната библиотекарска и информационна конференция в Ротердам.

Разгледани са общо кандидатурите на 16 библиотеки от 11 държави. Накрая изборът на журито се концентрира върху четирите най-добри – барселонската библиотека, наречена на Габриел Гарсия Маркес, библиотеката на Парамата в Австралия, Източната шанхайска библиотека и словенската „Янес Вайкард Валвасор“.

Изборът пада върху библиотеката в Барселона главно поради две причини – първо, приносът ѝ за местната общност е безспорен; смята се, че тя повлиява живота на около 240 хил. души в Барселона. И второ, библиотеката е безспорно чудо от гледна точка на архитектура и функционалност.

62f6cd9ac4bf1

Това признание не е само за нашата библиотека – казва директорът Феран Бургилос, – а за всички библиотеки в Барселона, за екипа от библиотекари, за архитектите и за общината. Това признание е подарък за жителите на Барселона.”

Самата сграда на библиотеката е дело на студиото „СУМА архитектура“, като напомня купчина разтворени книги. Площта на библиотеката е интелигентно разпределена, като предлага пространства за най-различни нужди и интереси. В библиотеката се провеждат много курсове и други събития. Има например радиостудио и дори кухненска работилница. Освен това библиотеката предлага модел на устойчиво развитие още със своя дизайн. С инициативите си пък демонстрира социална отговорност, казват от Международната федерация.

Информация и снимки: 2023.ifla.org, SUMA Arquitectura и Cortesía Biblioteques de Barcelona

Прочетете още

16000696

„През август ще се видим“ – романът, за който Маркес забрави

Смъртта прави всеки ръкопис скъпоценен Габриел Гарсия Маркес дописва през 2004-а една своя книга, която …