Начало / Свят / Нова книга на Маркес излиза десетилетие след смъртта му

Нова книга на Маркес излиза десетилетие след смъртта му

Скоро у нас ще се появи отново и „Сто години самота“

3020619

En agosto nos vemos, както се казва непубликуваният досега роман, ще излезе в испаноговорящите страни тази пролет с логото на „Рандъм Хаус“. Едновременно с това, книгата ще се появи и на основните световни езици – на печатен, електронен и аудионосител.

За качеството на романа гарантират синовете на писателя – Родриго и Гонзало. „Когато прочетохме отново En agosto nos vemos, почти десет години след смъртта на баща ни, установихме, че текстът притежава много добри страни и в него няма нищо, което да попречи на публикуването му. Книгата предлага най-изразителните черти на написаното от Маркес – неговата находчивост, поетичност на езика, въздействащ разказ, неговото разбиране за човешките същества и неговата симпатия към тях в добро и лошо, най-вече в любовта, която може би е централна тема в творчеството му.”

Новата книга има и критици

Източници, близки до писателя, обаче твърдят, че романът е недовършен и съдържа около 150 страници текст. Маркес работи по него доста време преди последните си дни. Преписва го непрекъснато, но и така в крайна сметка е неудовлетворен от резултата.

En agosto nos vemos е част от личния архив на Габриел Гарсия Маркес, който сега е притежание на Университета в Тексас. Част от архива са и оригиналните ръкописи на някои от най-известните книги на автора, също много от неговата кореспонденция, както и чернови на речи и изказвания.

Подготвя се и екранизация по „Сто години самота“

Новата книга излиза 20 години след последната публикувана творба на писателя – „Спомен за моите тъжни проститутки“, която излиза през 2004 г. Същевременно „Нетфликс“ подготвя сериал по „Сто години самота“, като по всичко личи, че и той ще е на екран през тази 2024 г. Режисьори са аржентинецът Алекс Гарсия Лопес и колумбийката Лаура Мора.

Баща ни отказваше да продаде правата за „Сто години самота“ цели десетилетия, тъй като смяташе, че не е възможно книгата да се претвори в ограничен откъм време филмказват синовете на писателя. – Сега обаче е златен век за сериалите, със сценаристи и режисьори на ниво, отговарящо филмово качество и чудесен прием на чуждоезично съдържание. Истински вдъхновени сме, че можем да подкрепим „Нетфликс“ и творците на този проект, като очакваме с нетърпение крайния резултат.

Вижте и кадри от новия сериал
Маркес беше обявен и за най-превежданият испаноезичен писател на 21. век

Според института „Сервантестой изпреварва вече и самия Мигел де Сервантес. Факт е, че интересът към книгите на колумбиеца в годините след смъртта му не намалява. Той все така остава една от литературните икони на нашето време, за което свидетелства и излизането на новата му книга En agosto nos vemos.

Информация и снимки: latinamericanpost.com, „Нетфликс“ и epl.org

Прочетете още

FT_TOM_EGELAND_00069_fargeFredrikArff

Том Егеланд: „Толкова ли е трудно мутация да доведе до хора с нови гени“

Писателят разкрива сега загадката на дълголетието „Проектът „Матусал“ е най-новата му книга – в известен …