Начало / България / Добрият живот е темата на есеистичния конкурс на Гьоте-институт

Добрият живот е темата на есеистичния конкурс на Гьоте-институт

Гьоте-институт, KX – „Критика и Хуманизъм” и „Панорама” организират конкурс за есе. Въпросът, на който трябва да отговарят участниците е „Какво е добър живот и какво би трябвало да направиш, за да го постигнеш?”.

„Германия чества 25-годишнината от обединяването на някогашните две държави – Федерална република Германия и Германска демократична република. Моментът навежда към равносметка и размисъл – какво постигнахме, къде сме днес, какво се случи с нашите очаквания, накъде да вървим”, уточняват организаторите.

Изисквания
Формат: текст до 3 600 знака (вкл. интервалите). Напълно сте свободни да добавите илюстрация, диаграма и т.н., стига цялостната работа да не надхвърля 2 стандартни страници.
Срок: Текстовете се изпращат до 15 ноември 2015 г. единствено по електронен път на адрес: dasguteleben@sofia.goethe.org
Важно: Текстовете трябва да бъдат формулирани анонимно и не трябва да съдържат информация, която да позволява заключения за самоличността на автора. Само имейлът трябва да съдържа името и фамилията на автора и адреса за обратна връзка. Освен това трябва да бъдат подписани и изпратени заедно с есето и декларациите за преотстъпване на права и за авторство (уверение, че есето не е плагиат).

Всички есета ще бъдат анонимизирани преди предаването им на журито.

Със самото изпращане на есетата на организаторите се прехвърля и правото да публикуват части от есетата или целите есета, било онлайн, или в печатни и електронни медии, като се цитира името на автора. Авторските му права са гарантирани.

 Журито е в състав:
– Aнтоанета Колева, директор на изд. къща KX – „Критика и Хуманизъм”
– Д-р Нина Николова, преподавател по социология, Пловдивски университет
– Проф. д.н. Стилиян Йотов, преподавател по философия, Софийски университет
– Бойко Василев, журналист, водещ на предаването „Панорама”, БНТ
– Енцио Ветцел, директор на Гьоте-институт, който ще прочете преведените от организаторите на немски език десет най-добри текста, номинирани от другите членове на журито

Награди:
От първо до трето място: Прочит на есетата лично от професор Хартмут Роза (преводът на немски език за тази цел се поема от организаторите) и личен коментар към автора на есето.
 От първо до десето място: Екземпляр от българското издание на книгата на професор Хартмут Роза „Ускоряване“ с личен надпис за всеки от авторите на отличените есета.
Първо място, голямата награда: Курс по немски език в Гьоте-Институт София. Представяне на есето в рамките на репортаж за събитието в предаването „Панорама” на БНТ.
Второ място: Комплект от 6 книги в областта на хуманитарните и социалните науки, по избор на немски и/или български език. Заглавията на български език са по избор от изданията на КХ – Критика и Хуманизъм и са измежду преводи на немскоезичните автори Георг Зимел, Валтер Бенямин, Хан-Георг Гадамер, Улрих Бек, Зигмунд Фройд, Ханс Блуменберг, Роберт Валзер и др. Заглавията на немски език са по избор на спечелилия наградата.
 Трето място: Комплект от 4 книги в областта на хуманитарните и социалните науки на български език, по избор от изданията на КХ – Критика и Хуманизъм
 От първо до пето място: Публикация на текстовете в печатна медия в културната сфера.
 Финал на конкурса: Специална вечер в Гьоте-институт с представяне на авторите, есетата и продължението на идеята пред публика.

Прочетете още

el

Български роман ще излезе в САЩ

Знае се победителят от конкурса на Фондация „Елизабет Костова” Изборът през 2022-а падна върху Русана …