Начало / България / „Различното патенце и … други, не само приказки” с премиера в Младежки театър „Николай Бинев“

„Различното патенце и … други, не само приказки” с премиера в Младежки театър „Николай Бинев“

„Различното патенце и … други, не само приказки” , издадена с подкрепата на Полския институт в София, ще бъде представена утре, 11 юни, от 19 ч в камерната зала на Младежки театър „Николай Бинев“. Антологията на съвременните полски пиеси за деца и младежи е публикувана от издателство „Black Flamingo Publishing”.

Водещи на премиерата ще бъдат проф. д.н. Виолета Дечева – преподавател по теория и история на театъра в Нов български университет, и драматургът Михаил Байков.

Книгата е издадена по случай Годината на полския театър. Тя включва 10 пиеси на следните автори:  Изабела Дегурска, Мачей Войтишко, Лиляна Бардийевска, Марта Гушньовска, Малина Пшешлуга, Роберт Ярош, Ивона Кушяк и Цезари Жолински. Преводите на пиесите са дело на Елжбиета Ейсимонт, Антоанета Попова, Божко Божков, Правда Спасова и Вера Деянова.  Съставителство и предговор – Збигнев Руджински, редактор – Вера Деянова. Aвтор на проекта на корицата е проф. Лех Майевски.

„Творбите се отличават със значима, универсална проблематика, необикновена фантазия, задълбоченост и разнообразие в трактовката и представянето на света, фин хумор, игра със словото. Те са привлекателни, отговарят на очакванията на децата и младежите, отнасят се с необходимото уважение към интелигентността и особената чувствителност на тази огромна част от театралната зала. Пиесите се радват на възхищението и одобрението от страна на родители и педагози, удостоени са с вниманието на критиката и журитата, които в различни издания, конкурси и фестивали ги отбелязват по достойнство и награждават. Всичко това свидетелства за напреднал процес на демонтаж на стените на гетото, отделящо изкуството за деца от изкуството за възрастни“, пише в предговора на изданието Збигнев Руджински.

Прочетете още

Dobromir_Baychev_

Добромир Байчев: В многообразието е чарът на комедията

Да погледнем отстрани трагикомедията, в която всички на Балканите участваме Добромир Байчев стартира силно с …