Начало / България / „Аз мога да цитирам тишина” донесе на Мартин Спасов и наградата „Владимир Башев“

„Аз мога да цитирам тишина” донесе на Мартин Спасов и наградата „Владимир Башев“

Мартин Спасов е носителят на Националната литературна награда за поезия „Владимир Башев“ за 2015 г. Церемонията по награждаването ще се състои утре, 11 юни, от 11,30 ч в зала „Проф. Васил Геров“ на Националния дарителски фонд „13 века България“ (София). Спасов е отличен за дебютната си стихосбирка „Аз мога да цитирам тишина”.

Във връзка с 80-годишнината от рождението на поета Владимир Башев журито ще даде и три  съпътстващи награди – „Няма места за сбогуване” на Иван Брегов, „Разговор с водата” на Емилия Найденова, и „Сенки и бонбонки” на Елена Денева.

Всички наградени ще получат почетен диплом, а носителят на Националната литературна награда „Владимир Башев” – и литография на художничката Емануела Ковач. Картината по традиция се дарява от НДФ „13 века България”.

Журито е в състав: Георги Константинов – председател, Катя Зографова, Валентина Радинска, Михаил Белчев, Надя Попова и Мариана Кирова.

На тържеството за отбелязване на годишнината ще бъде представена книгата с интимна лирика на Владимир Башев „Искам да те нарисувам…“, в която са включени най-хубавите му любовни стихове.

Мартин Спасов е роден през 1985 г. в Шумен. Завършва специалност „Българска филология“ в Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“. В момента работи в Регионалния инспекторат по образование – Шумен като младши експерт по организация на средното образование. Обича да чете хубава поезия, а самият той пише от около 3 години. „Аз мога да цитирам тишина” донесе на Спасов наградата на издателство „Хермес“, наградата „Усин Керим“ и „Южна пролет“.

„Аз мога да цитирам тишина” тук

„Искам да те нарисувам…“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

fppoeziya3

Първо българско издание на „Поезия“ от Франце Прешерн

Юлия ПЕТКОВА Неотдавна у нас се появи красиво библиофилско издание на единствената стихосбирка на гениалния …