Начало / България / „Аз мога да цитирам тишина” донесе на Мартин Спасов и наградата „Владимир Башев“

„Аз мога да цитирам тишина” донесе на Мартин Спасов и наградата „Владимир Башев“

Мартин Спасов е носителят на Националната литературна награда за поезия „Владимир Башев“ за 2015 г. Церемонията по награждаването ще се състои утре, 11 юни, от 11,30 ч в зала „Проф. Васил Геров“ на Националния дарителски фонд „13 века България“ (София). Спасов е отличен за дебютната си стихосбирка „Аз мога да цитирам тишина”.

Във връзка с 80-годишнината от рождението на поета Владимир Башев журито ще даде и три  съпътстващи награди – „Няма места за сбогуване” на Иван Брегов, „Разговор с водата” на Емилия Найденова, и „Сенки и бонбонки” на Елена Денева.

Всички наградени ще получат почетен диплом, а носителят на Националната литературна награда „Владимир Башев” – и литография на художничката Емануела Ковач. Картината по традиция се дарява от НДФ „13 века България”.

Журито е в състав: Георги Константинов – председател, Катя Зографова, Валентина Радинска, Михаил Белчев, Надя Попова и Мариана Кирова.

На тържеството за отбелязване на годишнината ще бъде представена книгата с интимна лирика на Владимир Башев „Искам да те нарисувам…“, в която са включени най-хубавите му любовни стихове.

Мартин Спасов е роден през 1985 г. в Шумен. Завършва специалност „Българска филология“ в Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“. В момента работи в Регионалния инспекторат по образование – Шумен като младши експерт по организация на средното образование. Обича да чете хубава поезия, а самият той пише от около 3 години. „Аз мога да цитирам тишина” донесе на Спасов наградата на издателство „Хермес“, наградата „Усин Керим“ и „Южна пролет“.

„Аз мога да цитирам тишина” тук

„Искам да те нарисувам…“ тук

Прочетете още

peluardpoeziya3

И няма помен от смъртта дори

Юлия ПЕТКОВА „Поезия“ от Пол Елюар е в книжарниците в превод на Силвия Вагенщайн Според …