Начало / Свят / Джеймс Мийк с награда „Оруел“ за книга за приватизацията във Великобритания

Джеймс Мийк с награда „Оруел“ за книга за приватизацията във Великобритания

Британският писател и журналист Джеймс Мийк спечели наградата „Оруел“ за политическо писане, съобщи „Гардиън“. Мийк беше отличен за книгата си „Private Island“, която представлява изследване на приватизацията в Обединеното кралство. Авторът прибавя към сметката си 3 000 паунда.

Джилиан Слово, председателка на екипа на журито, коментира:

„Той не е написал полемичен или идеологически трактат, а внимателно и елегантно изследване за конкретния ефект, който има приватизацията върху нашата страна. Книгата със сигурност преминава теста на Джордж Оруел за превръщането на политическото писане в изкуство. Журито избра победителя единодушно.“

Мийк не за първи път пише успешни книги. Романът му „The People’s Act of Love“ попадна в разширения списък за награда „Букър“, а заглавието „The Heart Broke In“ беше сред номинираните за „Costa“. „Private Island“ се фокусира върху 6 услуги, които постепенно са попаднали или предстои да попаднат в частни ръце – поща, железопътен транспорт, водоснабдяване, електричество, здравеопазване и социални жилища. Приемайки наградата, Мийк заяви:

„Това, което направи Джордж Оруел, е да промени изцяло разбиранията за ляво и дясно в политиката. Творчеството му е написано в студен пушек и миризма на барут в най-кървавите периоди на ХХ век. Нещото, което трябва да научим от него, е че не бива да бъдем птици с едно тежко ляво или едно тежко дясно крило, а с остра и здрава човка.“

В категорията за журналистика триумфира Мартин Чулов от „Гардиън“, който пише за Близкия изток през последните 10 години. В тази за разкриване на социални злини спечели Алисън Холт за материала си по повод лошите грижи за възрастните.

Свързани заглавия
Номинираните за награда „Оруел“ бяха обявени

Алън Джонсън спечели и награда „Оруел“

А. Т. Уилямс спечели награда „Оруел”

„Бялата градина Сибир“ от Джеймс Мийк тук

Прочетете още

231021-99-652343-v3-s2048-1

Салман Рушди получи почти тайно наградата „Вацлав Хавел“

Тя се връчва в Ню Йорк Присъствието на претърпелия сериозно нападение писател остана неизвестно за всички преди …