Начало / Свят / Джеймс Мийк с награда „Оруел“ за книга за приватизацията във Великобритания

Джеймс Мийк с награда „Оруел“ за книга за приватизацията във Великобритания

Британският писател и журналист Джеймс Мийк спечели наградата „Оруел“ за политическо писане, съобщи „Гардиън“. Мийк беше отличен за книгата си „Private Island“, която представлява изследване на приватизацията в Обединеното кралство. Авторът прибавя към сметката си 3 000 паунда.

Джилиан Слово, председателка на екипа на журито, коментира:

„Той не е написал полемичен или идеологически трактат, а внимателно и елегантно изследване за конкретния ефект, който има приватизацията върху нашата страна. Книгата със сигурност преминава теста на Джордж Оруел за превръщането на политическото писане в изкуство. Журито избра победителя единодушно.“

Мийк не за първи път пише успешни книги. Романът му „The People’s Act of Love“ попадна в разширения списък за награда „Букър“, а заглавието „The Heart Broke In“ беше сред номинираните за „Costa“. „Private Island“ се фокусира върху 6 услуги, които постепенно са попаднали или предстои да попаднат в частни ръце – поща, железопътен транспорт, водоснабдяване, електричество, здравеопазване и социални жилища. Приемайки наградата, Мийк заяви:

„Това, което направи Джордж Оруел, е да промени изцяло разбиранията за ляво и дясно в политиката. Творчеството му е написано в студен пушек и миризма на барут в най-кървавите периоди на ХХ век. Нещото, което трябва да научим от него, е че не бива да бъдем птици с едно тежко ляво или едно тежко дясно крило, а с остра и здрава човка.“

В категорията за журналистика триумфира Мартин Чулов от „Гардиън“, който пише за Близкия изток през последните 10 години. В тази за разкриване на социални злини спечели Алисън Холт за материала си по повод лошите грижи за възрастните.

Свързани заглавия
Номинираните за награда „Оруел“ бяха обявени

Алън Джонсън спечели и награда „Оруел“

А. Т. Уилямс спечели награда „Оруел”

„Бялата градина Сибир“ от Джеймс Мийк тук

Прочетете още

visu prx académie fr (5)

Социален роман спечели престижната награда „Медичи“

Отличието се връчва по традиция през ноември Кевин Ламбер е млад канадски писател, за когото …